Még jó darabig olajban úszhat a világ

Az OPEC tavaly nem csökkentette az olaj kitermelési kvótákat
Az OPEC tavaly nem csökkentette a kitermelési kvótákat
Vágólapra másolva!
Jelentős változásokon ment keresztül az elmúlt egy évben az olaj piaca, drámaian megváltoztatva az árazásokat és a kitermelők pozícióját. Hiába nagyon olcsó az fekete arany, a kitermelés mégsem csökken. A világ szeme a pénteki OPEC-ülésen, ahol nagy meglepetésre kicsi az esély. 
Vágólapra másolva!

Heti mélypontjára esett a WTI típusú olaj ára, miután az amerikai kormányzat közzétette legfrissebb jelentését, amely szerint a nyersanyagárak már ötödik hete folyamatosan csökkennek, miközben a kitermelés annak ellenére is változatlan szinten maradt, hogy csökkent az üzemben lévő fúrótornyok száma - írja a Marketwatch. Az elmúlt öt hétben az amerikai nyersolaj-tartalékok 14 millió hordóra estek vissza, de még így is 80 éve nem látott szinten vannak.

Forrás: 123rf.com

OPEC-ülés

A befektetők leginkább a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének (OPEC) pénteki ülésére figyelnek, hogy vajon lesz-e bármilyen kitermelési kvóta csökkentés, vagy marad minden a régiben, és továbbra is fürödhet a világ az olajban. Várakozások szerint nem fognak hozzányúlni a mostani napi 30 millió hordós kitermelési limithez (2012 óta azonos szinten van), pláne, hogy az OPEC főtitkára, Abdalla Salem el-Badri szerdán azt nyilatkozta, hogy a szervezet minden kitermelőt üdvözöl.

Amikor az OPEC tavaly novemberben úgy döntött, hogy az árak esése ellenére sem csökkenti az olajkitermelést, több megfigyelő is azt állapította meg, hogy

a lépés nem más, mint az első sortűz a virágzó amerikai olajipar elleni csatában.

"Szaúd-Arábia azzal, hogy a legutóbbi találkozón elutasította a kitermelés csökkentését, arra reagált, hogy az OPEC piaci részesedése már így is 40 százalék alá esett az erőteljesen bővülő amerikai kitermelés miatt" - mondta Jay Hatfield, az AMZA portfolió menedzsere.

Mindezekből egyértelmű, hogy a piaci részesedés védelme vagy akár növelése az egyik legfontosabb cél. Korábban már a szaúdi olajminiszter is utalt arra, hogy Szaúd-Arábia és a többi közel-keleti ország akár hosszú évekig is képes eltűrni a nyomott olajárat, köszönhetően az alacsony kitermelési költségeknek. Sőt, még azon elképzelésének is hangot adott, hogy talán sosem látunk már 100 dolláros olajárat.

Az OPEC-tagországok, illetve Oroszország, Brazília, Kanada, USA piaci részesedése az elmúlt években, illetve a tavaly novemberi OPEC-ülés után Forrás: IEA, Barclays Research

Ha nincs lépés, az is lépés

Ha azonban nem változtat a kitermelési kvótán, az OPEC-nek jelentős kihívásokkal kell szembenéznie. A Barclays elemzői szerint az ugyanis

szinte lehetetlen megfelelni annak a három szempontnak egyszerre, hogy magas olajárak mellett megmaradjon a kartell piaci részesedése is és hosszútávon fennmaradjon az olajkereslet.

- állapítja meg tényszerűen a MarketWatch írása.

A Barclays szerint egyébként arra is érdemes odafigyelni, hogy mi az, amit nem fog meglépni az OPEC mostani ülésén. Ebből állítottak össze egy top tízes listát, melyből álljon itt néhány fontosabb pont. Ez alapján a kartell:

  • Nem fog kitermelési kvótát csökkenteni - A Barclays érdekes - bár általuk is eléggé valószínűtlennek tartott - felvetése szerint akár kvótaemelés is jöhet, csak azért, hogy lássák, mennyivel termelnek a mostani tagok a limit felett.
  • Nem fog válaszolni az Iránnal kapcsolatos kérdésekre - Bár mindenkit az érdekel, mi az OPEC álláspontja Iránról, várhatóan a szervezet inkább a kivárásra játszik. Mint ismert, az ENSZ Biztonsági Tanács hónap végén dönt arról, hogy feloldják-e az Iránnal szembeni szankciókat (vagy egy részüket). Ha történik előrelépés, akkor Irán is növelheti olajkitermelését.
  • Nem fogja célkeresztbe venni az amerikai palaolaj kitermelést - A piaci részesedésért folytatott versenyben a szaúdiak ugyanis azt mondták, nincsenek senki ellen, támogatják a piaci stabilitást és a kereslet-kínálat egyensúlyát.
  • Nem fog semmilyen célárat vagy iránymutatást adni - Az olajkartellnek muszáj fenntartania azt a látszatot, hogy a piac határozza meg az árakat.
  • Nem fog megállapodást kötni egy OPEC-en kívüli termelővel a kitermelés csökkentéséről - Oroszország továbbra is csak megfigyelőként vesz részt az OPEC üléseken, ugyanakkor saját érdekienek megfelelően fog döntést hozni.

Ha az OPEC a várakozásoknak megfelelően dönt, azaz nem jelent be semmilyen lépést, akkor

a kereskedők fejvesztve fogják eldobálni long (vételi) pozíciójukat, ami újabb áresést hozhat az olaj piacán

- közölték a Barclays elemzői.

A WTI típusú olaj napos árfolyamgrafikonja 2015 januárja óta Forrás: Investing.com