Orbán Viktor nem akar eurót

Hungarian Prime Minister Viktor Orban is greeted by President of the European Commission Jean-Claude Juncker on the second day of the fourth European Union (EU) eastern Partnership Summit in Riga, on May 22, 2015 as Latvia holds the rotating presidency of
Orbán Viktor és Jean-Claude Juncker
Vágólapra másolva!
Hosszú idő után ismét szó esett az euró magyarországi bevezetéséről: a miniszterelnök szerint a saját valuta ma versenyképes alternatíva. A kormány a héten döntött arról, hogy 2018-tól minden magyar háztartásban legyen olcsó internet. Lázár János szerint az Európai Bizottság hibázott Gyurcsány Ferenc cége, az Altus ügyében. Az UniCredit fiókokat zár be, a Baumax pedig Szlovákiából is kivonulhat. A multik vasárnap a benzinkutakon csapnak össze a vásárlókért. Ez történt a gazdaságban az elmúlt héten.
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor szerint Magyarország lényegében be tudná vezetni az eurót, ahogy Lengyelország is, a napokban véget ért lengyel elnökválasztáson mégis lényegében az euró ellen szavaztak. Ha a kormány megfelelő pénzügyi, a nemzeti bank pedig jó minőségű monetáris politikát folytat, akkor a nemzeti valuta egy tízmilliós országban kifejezetten erőforrást jelent, mondta a miniszterelnök.

Magyarország kivár

„Magyarország, csakúgy, mint Közép-Európa, ma kivár. Azok a kisebb országok csatlakoztak, elsősorban a balti államok, amelyek mérete eleve kétségessé tette, hogy a saját valuta nagyobb biztonságot jelent-e. Magyarország, Csehország és különösen Lengyelország esetében

a saját lábon állás

ma versenyképes alternatíva” – mondta Orbán Viktor a Napi Gazdaságnak.

Orbán Viktor szerint évtizedekig erős lehet a forint Forrás: MTI / Máthé Zoltán

Szerinte az államadósságot tovább kell csökkenteni, hogy azon keresztül a forint ne kaphasson sebeket, lehetőség szerint fokozni kell a gazdasági növekedést, és továbbra is szigorúan a három százalék alatti tartományba kell száműzni a költségvetési hiányt.

Az euró magyarországi bevezetésével kapcsolatban 2001 óta nagyon sok dátum hangzott már el, de a konvergenciakritériumokhoz ilyen közel még sosem álltunk. Arról, hogy az elmúlt 14 évben ki mit mondott az euró bevezetéséről, bővebben itt olvashat.

Minden háztartásba olcsó internetet!

Minden magyar háztartásban nagyon olcsó, szélessávú internet lesz 2018-tól – jelentette be Lázár János a csütörtöki kormányinfón. A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint ennek a költségét részben uniós, részben magyar költségvetési forrásból, a Deutsche Telekom segítségével biztosítják.

Kevesebb a rezsitartozás

Tizenkét hónap alatt 26 milliárd forinttal mérséklődött a fogyasztók rezsitartozása. A gáz- és a villanyelmaradások jelentősen, tízmilliárdos összegben csökkentek, a távhődíjhátralék másfél milliárddal lett alacsonyabb.

Az adósságok negyven százalékának megfizetésére ugyanakkor legalább egy éve várnak a szolgáltatók.

Csökkent a rezsitartozás Fotó: Pályi Zsófia - Origo

Tavaly március elején még összesen 120 milliárd forintot tett ki a fogyasztók gáz-, villany- és távhőelmaradása, az idén tavasszal azonban jóval kisebb értéket mutatott a regiszter, írta a Napi Gazdaság. Cikkük szerint három hónappal ezelőtt a lakosság együttes hátraléka kevéssel haladta meg a 94 milliárd forintot.

Senkinek sem kellett 910 millió forint

Május végéig lehetett elkölteni a Szép kártyákra 2013-ban utalt összegeket. Végül a tulajdonosaik 910 millió forintot hagytak veszni. Ezt a pénzt visszaküldik a munkáltatóknak – van, ahová több mint 4 millió érkezik.

Kóka különös kapcsolata a külüggyel

Az utóbbi években gyümölcsöző lett Kóka János cége és a külügyminisztérium kapcsolata, az SZDSZ volt elnökének például Szijjártó Péter szerzett diplomata-útlevelet. Az egykori gazdasági miniszter az Origónak azt mondta, hogy az üzleti kapcsolatnak nincs köze a politikához.

Szingapúrban is ott volt Kóka János Szijjártó Péter mellett Forrás: MTI / Külgazdasági És Külügyminisztérium

A külügyminisztérium szerint rendszeresen egyeztetnek üzletemberekkel, köztük Kóka Jánossal is.

Kétszer fizetünk az egészségünkért

Már nemcsak az állami egészségügyben dolgozó nővérek és orvosok kongatják meg a vészharangot, de a magánorvosok is az egészségügyi politikától várnak válaszokat.

Magyarországon 26 ezer nővér hiányzik. Szegeden, az egyetemi városban a napokban be kellett zárni egy gyermekorvosi rendelőt, mert nem volt orvos, az ápolók tüntetnek, fekete szalagot hordanak – jellemezte a helyzetet az Origónak a Róbert Kórház operatív igazgatója, Lantos Gabriella.

Autóút lesz az M4-es

Megépítik a Szolnokot északi irányból elkerülő útszakaszt, mondta szerdán Orbán Viktor Szolnokon. Lázár János a csütörtöki kormányinfón azt is elárulta, hogy a leállított építkezés jövőre folytatódhat, a költsége pedig várhatóan 110 milliárd forint lesz. A miniszter azt is bejelentette, hogy uniós forrásokból

70 milliárd forintos keretet

nyit a kormány alsóbbrendű utak felújítására.

Meg fog épülni az M4-es, de nem autópályaként, hanem autóútként, ehhez azonban a kormányfő szerint „mindent újra kell gondolni, újra kell számolni”.

Lázár leszúrta az EB-t Altus-ügyben

Nem közeledett egymáshoz az Altus-ügyben a kormány és az Európai Bizottság álláspontja, mondta Lázár János. A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint a kormány számára elfogadhatatlan, hogy az Altus vezette konzorcium 5 millió eurós megbízást kapjon magyarországi pályázatok felülvizsgálatára. Keddi, brüsszeli tárgyalásán a döntés felülvizsgálatát kérte. Az Altus Gyurcsány Ferenc korábbi kormányfő cége.

Lázár János szerint hibázott az EB Forrás: MTI / Bruzák Noémi

Lázár János szerint a bizottság a pályázat odaítélésekor nem vizsgálta az összeférhetetlenséget és az elfogultságot, erről az Altusnak pusztán levélben, önként kellett nyilatkoznia. „Véleményem szerint az Európai Bizottság nem járt el kellő körültekintéssel, és súlyos hibát követett el, amikor ezt a nyilatkozatot elfogadta” – mondta a miniszter.

Bezárja 29 fiókját az UniCredit

Fiókjainak negyedét bezárja az UniCredit Bank. Közleményük szerint azonban a következő években is aktív szerepet kívánnak vállalni a vállalati és lakossági hitelezésben, valamint további jelentős fejlesztésekkel erősítik digitális csatornáikat. Idén 29 UniCredit-fiók olvad be más fiókokba Budapesten és vidéken. Ez 62 ember elbocsátását is jelenti, és 8 városból tűnik el a bank.

Szlovákiát is otthagyja a barkácsáruházlánc

Távozik Szlovákiából a Baumax, írta hétfőn a Hospodárské Noviny az üzletlánchoz közeli forrásra hivatkozva. Az értesülést a Baumax hivatalosan nem kommentálta. A Baumax üzleteit a német Obi veheti át. A lap forrása úgy tudja, a döntést már közölték is az üzletlánc szlovákiai alkalmazottaival.

A XVII. kerületi Baumax már bezárt Forrás: MTI / H. Szabó Sándor

Szlovákiában ugyannyi üzlete van a Baumaxnak, mint Magyarországon volt – a lánc január elején jelentette be, hogy bezárja 14 magyarországi áruházát.

Megint karcsúsít a Tesco

Újabb létszámleépítés indult a Tescónál. Az Origo úgy tudja, hogy a budaörsi központban 46 alkalmazottnak kevesebb pénzért, más területen kínálnak állást.

A Tesco az anyavállalatánál kialakult nehéz gazdasági helyzet miatt feladat- és munkakörök összevonására kényszerült. A Tesco új üzleti egységet hozott létre Tesco Európa néven, ami a jövőben Magyarország, Csehország, Szlovákia és Lengyelország működését fogja össze – közölte a cég.

Multik harca a boltzár ellen

A Tesco és a Spar is töltőállomásokon szállt harcba a vasárnapi boltzár ellen. Jelenleg két Tesco Expressz üzlet van, amit a Shell nyitott és üzemeltet két töltőállomásán, míg Spar-emblémával 20 shop működik az OMV benzinkutakon. A Mol pedig új termékekkel bővítette kínálatát, így megjelentek az alapvető élelmiszerek, és a hálózat harmadában pékáru is van.

Boldogtalan a magyar

Az egyik legboldogtalanabb európai nép a magyar, hiszen a közhangulat a válságban tengődő görögök szintjén van. A magyarok elégedettsége semmilyen területen nem éri el az európai átlagot, derült ki az Eurostat adataiból. Egy tízes skálán 6,2 pontra tehető a boldogságunk, ami 0,9 ponttal marad el az uniós átlagtól.

Egyes európai országok lakosságának általános elégedettsége (max 10) Forrás: Origo

Az uniós statisztikai hivatal számba vette, hogy mennyire elégedettek életükkel az európai állampolgárok. Az általános elégedettség kiszámításához figyelembe vették az emberek személyes kapcsolatait, lakhatási körülményeit, az ingázás hosszát, környezetüket, munkahelyüket, szabadidős tevékenységüket és pénzügyi helyzetüket.

Uber itt, Uber ott

Az NGM kérésére a NAV rászállt az Uber-sofőrökre és a revizorok sorra kaszálták is el őket. Az adószakértő szerint is jogos a büntetés, hiszen ehhez a munkához is kell adószám, és számlát is kellene adniuk a sofőröknek. Az Uber jelenleg is tárgyal a kormánnyal, hogy megoldást találjon a problémára. A jelenlegi állapot szerint azonban csak az adóellenőröket lehet megúszni,

legálisan szinte senki nem használhatja

a közösségi autós alkalmazásokat. Időközben Romániában betiltották az Ubert, igaz, a stoppolást is.