Magyar kórház épülhet Erdélyben

2015.06.05. 10:52

Erdélyben építene kórházat a magyar kormány. Az intézményt a román állammal közösen működtetnék.

Gyakran előfordul, hogy az erdélyiek nem a román, hanem a magyar egészségügyi ellátást veszik igénybe, ami nem teljesen szabályos – mondta Zombor Gábor. Az egészségügyért felelős államtitkár az mondta a Magyar Nemzetnek, a határon túl már alig maradt magyarul beszélő orvos és ápoló, ezért a határon túliak sokszor nem is tudják megértetni panaszaikat.

Az erdélyi magyarok sokszor meg sem tudják értetni a panaszaikatFotó: Polyák Attila - Origo

A lapnak az államtitkár azt mondta, a romániai magyarok ellátását, egy ottani intenzív és sürgősségi osztállyal is rendelkező kórház felépítésével és működtetésével lehetne megoldani, a kormány éppen ezt tervezi – tette hozzá az államtitkár. A magyar kormány a román állammal együtt működtetné az intézményt.

Nincs orvos és nincs nővér

Már nemcsak az állami egészségügyben dolgozó nővérek és orvosok kongatják meg a vészharangot, de a magánorvosok is az egészségügyi politikától várnak válaszokat. Nincs lázcsillapító, pelenka, nedves popsitörlő a gyerekintenzíven. Nincs orvos és nővér, és hamarosan nem lesz járulékfizető sem Magyarországon – mondta korábban az Origónak a Róbert Kórház operatív igazgatója, Lantos Gabriella.

Hatalamas nővér- és orvoshiánnyal küzd a magyar egészségügyForrás: Thinkstock

Magyarországon 26 ezer nővér hiányzik. Szegeden, az egyetemi városban a napokban be kellett zárni egy gyermekorvosi rendelőt, mert nem volt orvos, az ápolók tüntetnek, fekete szalagot hordanak. Július 1-jén a Semmelweis-napon pedig újabb tüntetésre készülnek.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK