Horvátországban a devizaadósok az árfolyamkockázatot csak akkor kerülhetnék el, ha a keresetek, a megtakarítások és a hitelek is azonos valutában lennének, azaz, ha bevezetjük az eurót, mondta Boris Vujcic jegybankelnök egy szakmai konferencia szünetében a sajtónak.

Horvátországban máig nem sikerült megoldani a devizahitelesek problémáját. A frankhitelesek is azután kerültek súlyos helyzetbe, hogy a svájci jegybank tavaly év végén váratlanul eltörölte a franknak az euróval szembeni árfolyamküszöbét, és emiatt a frank árfolyama jelentősen megerősödött a többi devizával, köztük a horvát kunával szemben.

A történtek miatt a horvát kormány januárban egy évre rögzítette a kuna és a frank átváltási árfolyamát, és létrehozott egy munkacsoportot a svájcifrank-alapú hitelek problémájának hosszú távú megoldására, ebbe a pénzügyminisztérium, a jegybank, a kereskedelmi bankok és a frankhitelesek egyesülete delegált tagokat.

Magyar modell vs. euró bevezetése

A Frank Egyesület nevű érdekvédelmi szervezet továbbra is azt követeli, hogy a magyar modellhez hasonlóan a devizaalapú hiteleket Horvátországban is váltsák át a nemzeti fizetőeszközre.

Vujcic azonban kiáll korábbi nyilatkozata mellett, miszerint a magyar modell alkalmazásának Horvátországban extrém következményei lennének a nemzetközi tartalékokra, és hitelképtelenné tehetné az országot.

Euróra cserélnék a horvát kunátForrás: AFP/Hrvoje Polan

Boris Lalovac pénzügyminiszter a kereskedelmi bankokkal és a nemzeti bankkal múlt héten folytatott konzultáció után elégedetlenségének adott hangot. A Slobodna Dalmacija regionális napilapnak úgy nyilatkozott, hogy a pénzintézetek már fél éve nem álltak elő egyetlen konkrét javaslattal sem, továbbra is csak általánosságokat fogalmaznak meg.

Eladósodott lakosság

Horvátországban a jegybank múlt év végi állapotot tükröző adatai szerint 23,7 milliárd kuna (971,7 milliárd forint) értékben nyújtottak svájci frank alapú hiteleket, ezek 92 százalékát a lakosság vette fel, elsősorban lakásvásárlásra. Mintegy 60 ezer horvát állampolgárnak van frankalapú hitele.

Orbán Viktor nem akar eurót

A magyar kormányfő szerint Magyarország lényegében be tudná vezetni az eurót, ahogy Lengyelország is, a napokban véget ért lengyel elnökválasztáson mégis lényegében az euró ellen szavaztak. Ha a kormány megfelelő pénzügyi, a nemzeti bank pedig jó minőségű monetáris politikát folytat, akkor a nemzeti valuta egy tízmilliós országban kifejezetten erőforrást jelent, mondta Orbán Viktor.