A lakosság finanszírozza a költségvetés hiányát

2015.06.08. 10:19

Az éves költségvetési hiány uniós transzferekkel csökkentett mértékének, azaz 500 milliárd forintnak a 80 százalékát már megfinanszírozta a lakosság, nyilatkozta Barcza György, az Államadósság Kezelő Központ vezérigazgatója a Napi Gazdaságnak.

Az első fél évben kedvezőek voltak az állampapír-piaci folyamatok, jól teljesítettek a forintkötvények, kifejezetten jól teljesítettek a lakossági állampapírok, illetve a letelepedési kötvény és a prémium euró-államkötvény, mondta a lap hétfői számában megjelent interjúban Barcza György. Szerinte az utóbbi kettőnél 60-70 százalékban már teljesült az éves terv május végéig.

75 milliárdos spórolás

Az államadósság finanszírozása biztonságos, aminek következtében a kamatszint is alacsonyabb lesz, közölte Barcza György. Ez pedig már a jövő évi költségvetés tervezetében is érvényesül, 75 milliárd forinttal kevesebb a tervezett kamatkiadás.

Barcza György szerint biztonságos az államadósság finanszírozásaFotó: Origo

A vezérigazgató kitért arra, hogy május eleje óta a külföldiek által birtokolt kötvényállomány körülbelül 400 milliárd forinttal csökkent, ez az állománynak közel 10 százaléka. A kamatok ennek ellenére a 10 éves lejáraton 3,3-3,5 százalék körül, az ötéves lejáraton pedig 3 százalék körül maradtak, mondta. „Lényegében minimális hatása volt a külföldiek eladásának, a piaci folyamatokban nem okozott zavart, az utóbbi napokban pedig már vásárlást is láttunk” – közölte Barcza György.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK