Megtudtunk valamit a lottómilliárdosról

lottózó, ötös lottó, lottó
Illusztráció.
Vágólapra másolva!
Lehet, hogy már jelentkezett Magyarország második legtöbb pénzt bezsebelő lottómilliárdosa a több mint 5 milliárd forintos nyereményért, csak megtiltotta a Szerencsejáték Zrt.-nek, hogy információt adjon róla.
Vágólapra másolva!

Két héttel ezelőtt szombaton Fortuna egy hatalmas gyomrost adott valakinek. A hónapok óta halmozódó, több mint 5 milliárd 49 millió forintos főnyereményt egyvalaki vitte el, csak ennyit közölt a milliárdosról a Szerencsejáték Zrt.

A szerencsés nyertes több mint 5 milliárdot nyert Forrás: MTI/Balaton József

Mi volt a 3. mező 3. száma?

A szerencsés nyertesnek 90 napja van, hogy jelentkezzen a nyereményéért. Ebből már több mint két hét eltelt. A Szerencsejáték Zrt. a lottómilliárdosról annyit mondott:

Ebből arra következtettünk, hogy a milliárdokat érő öt szám ikszelője vagy nem jelentkezett még az úgynevezett „nagynyertes-vonalon”, vagy már jelentkezett, de nem járult hozzá, hogy a Szerencsejáték Zrt. bármilyen információt megosszon róla.

Az öt szám, ami több mint 5 milliárd forintot ér: 18, 55, 56, 83, 90.

A Szerencsejáték Zrt. azt írta az Origónak, hogy a nyertes kilétéről nem szolgálhatnak információval, jelszavuk a biztonság, vagyis a nyertes anonimitásának védelme, ezért a nyertesek hozzájárulása nélkül nem adhatnak ki információt a kilétükről.

Először telefonon kell azonosítania magát a nyertesnek Forrás: AFP/Karl-Josef Hildenbrand

Fortuna kegyeltjének az azonosítása többféleképpen történik. Egyrészt a nyertesnek fel kell hívnia a „nagynyertes-vonalat”. A vonal túlsó végén olyan kérdéseket tesznek fel, mint például:

A nyereményösszeg felvételéhez egy személyes találkozóra is szükség van, ennek egyeztetésére a "tesztkérdésekre" adott helyes válaszok után kerülhet sor – tette hozzá a Szerencsejáték Zrt.

Úgy tudjuk, sokszor előfordult már, hogy senki nem jelentkezett a több tíz- vagy több százmilliós nyereményért. A kis pénzeket gyakrabban nem veszik át a nyertesek, mint a milliós nyereményeket.

430 millióért nem ment senki

A Szerencsejáték Zrt. azt írta az Origónak, néhány éve például egy ötöslottó-nyertes 430 millió forintért nem jelentkezett. Az 1990-es évek végén pedig 138 millió forintot hagyott a Szerencsejáték Zrt. kasszájában egy szerencsés szerencsétlen. A hatos lottó életében pedig 2000-ben egy 225 millió forintos főnyeremény nem kellett senkinek.

Az át nem vett nyereményeket beforgatja a Szerencsejáték Zrt. Forrás: Origo

Visszaforgatják a pénzt

Az át nem vett nyereményekből a Szerencsejáték Zrt. egy elkülönített alapot képez. A pénzösszegek nyereménycélú felhasználását az állami adóhatóságnak külön be kell jelenteni – tette hozzá a Szerencsejáték Zrt. A fel nem vett nyeremények alapjából képződnek a különsorsolások nyereményei, például autónyeremények vagy a számhúzók nyereményei. De az is előfordult már, hogy egy-egy játék nyereményalapjait egészítik ki az át nem vett milliókkal.