Ötszörösére nőtt az ingázók száma

Ausztria nem csak síeléshez tökéletes – 3 mesés vidék, amit tavasszal is látnod kell
Vágólapra másolva!
Egyre többen költöznek átmenetileg külföldre munkavállalás miatt a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint, ám azoknak a száma is jelentős, akik Magyarországon laknak, de egy szomszédos országban dolgoznak, vagyis ingáznak. Ők leginkább Ausztriát választják, ahol egyre több a lehetőség.
Vágólapra másolva!

Négy évvel ezelőtt még „csak” 70 ezer magyar tartózkodott rövidebb – vagyis egy évnél kevesebb – ideig külföldön, amelyből 57 ezren dolgozni mentek – derült ki a KSH népszámlálási adatok alapján végzett kutatásából. Mostanra megduplázódott a létszámuk: már 105-110 ezer magyar dolgozik rövid (egy éven belüli) időtávon külföldi telephelyen, jellemzően nyugat-európai országban. Sokan nem költöztek el Magyarországról, de külföldön dolgoznak, vagyis ingáznak – írja a Világgazdaság.

Az ingázók leggyakrabban Ausztriát választják Forrás: Thinkstock

Egy évtized alatt ötszörös emelkedés

Az „Ingázás a határ mentén” című kiadvány szerint a népszámlálás időpontjában több mint 27 ezer olyan foglalkoztatott élt hazánkban, aki magyarországi lakhelyét megőrizve külföldi munkahelyére ingázott. Egy évtized alatt az ingázók száma több mint ötszörösére emelkedett, ami elsősorban az európai uniós csatlakozással függ össze.

Az ingázók túlnyomó része, 22 500 fő (83 százalék) Ausztriában dolgozott 2011-ben,

ahol a munkapiaci helyzet és az átlagos bérszínvonal kedvezőbb a hazainál: háromszor akkora az átlagkereset, mint Magyarországon.

A többi szomszédos ország kisebb vonzerővel bírt: Szlovákiába 2400-an ingáztak, amit nagyrészt a Magyarországon élő szlovák állampolgárok „hazafelé” ingázása magyaráz, Romániában pedig a magyarlakta területekkel létező szorosabb kapcsolat révén jelentős az eljárók száma. Nagyon kevesen mennek dolgozni Ukrajnába, Szerbiába, Horvátországba és Szlovéniába.