Óriási leépítés a nagybanknál

HSBC
HSBC
Vágólapra másolva!
22-25 ezer fős létszámleépítésbe kezd az HSBC bank, ráadásul kilép a török és a brazil piacról, ennek eredményeként mintegy ötvenezer munkavállalóját bocsáthatja el. Emellett eszközeladásokba kezd, illetve különválasztja befektetési banki üzletágát.  
Vágólapra másolva!

A profitabilitást előmozdító globális intézkedéseinek keretében 22-25 ezer munkavállalót küld el mérlegfőösszeg alapján Európa legnagyobb bankja, a brit HSBC – számolt be a bank bejelentéséről a Marketwatch. Ezt a számot növeli a török és brazil érdekeltségek eladása miatt felmerülő újabb 25 ezres létszámcsökkensé. A HSBC-nek 2014 decemberében összesen 258 ezer teljes munkaidős munkavállalója volt, így a most bejelentett leépítések a bank dolgozóinak ötödét fogják érinteni, a folyamat pedig 2017-ig tart.

A nagybank ezen felül a tervek szerint mintegy 290 milliárd dollárral csökkenti kockázattal súlyozott eszközeit, de 10 százalék fölötti sajáttőkearányos-megtérülést (ROE) is előirányoznak 2017-re, ami azonban visszalépés a korábban hangoztatott 12-15 százalékos, 2016-ra megcélzott ROE-hoz képest.

Növekvő terhek

A költségcsökkentés a HSBC vezérigazgatójának, Stuart Gullivernek hosszútávú céljának része, aki az elmúlt öt évben főként azon dolgozik, hogy egyszerűsítse az óriásbank működését. Ugyanakkor számos olyan hátráltató körülmény, mint például a növekvő működési költségek, az alacsony kamatlábak és az ázsiai gazdaság lassulása hátráltatta a stratégia kivitelezését.

Ennek tudható be az is, hogy

továbbra is napirenden van az HSBC székhelyének Londonból Hong Kongba történő áthelyezése,

mivel a briteknél a magas bankadó éves szinten (1,07 milliárd dollár 2014-ben) komoly érvágást jelent. Ugyanígy hatással lehet a központ áthelyezése a banknál működő bónuszrendszerre is, hisz Angliában jelentős adóterheléssel sújtják a munkavállalói bónuszokat, melyek rontják a versenyképességet. A döntés év végéig megszülethet.

A befektetési banki üzletágat a brit szabályozói elvárások miatt vélhetően le is fogják választani a bankról.

Továbbra sincs döntés, hogy áthelyezik-e Londonból Hong Kongba az HSBC székhelyét. Forrás: Lam Yik Fei I Bloomberg via Getty Images

A költségoldali kihívásokra az HSBC franchise hálózatának további csökkentésével válaszol. A jelenleg az ázsiai piacra fókuszáló óriásbank éves szinten 4,5-5 milliárd dollárnyi megtakarítást szeretne elérni 2017-ig költségtakarékossági intézkedéseinek köszönhetően

Egyre nagyobb fókusz Ázsián

Ugyanakkor a mamutbank felgyorsítja ázsiai terjeszkedést, főként a vagyonkezelési és biztosítási területeken, valamint erősítené devizapiaci üzletágát, illetve egyéb területeket.

A jövőben akár a veszteséges amerikai és mexikói érdekeltségeitől is megválhat az HSBC.

– nyilatkozta Stuart Gulliver vezérigazgató.

HSBC elmúlt egy éves teljesítménye a londoni tőzsdén Fotó: Investing.com