Durva szabálytalanságokat talált a számvevőszék állami szerveknél

Állami Számvevőszék, Magyar Pénzügyi-Gazdasági Ellenőrök Egyesülete Elnökség
Az Állami Számvevőszék épülete.
Vágólapra másolva!
A Nemzeti Innovációs Hivatal és a Nemzeti Munkaügyi Hivatal 2008 és 2013 közötti vagyongazdálkodásának szabályszerűségét ellenőrizte az Állami Számvevőszék. A jogutód nélkül megszűnt munkaügyi hivatal nem adott át minden, az ellenőrzéshez szükséges dokumentumot, ezért nem tudták ellenőrizni. A Nemzeti Innovációs Hivatal vagyongazdálkodása a feltárt hibák és hiányosságok következtében nem volt szabályszerű.
Vágólapra másolva!

A Nemzeti Munkaügyi Hivatal (NMH) nem bocsátotta a számvevőszéki ellenőrzés lefolytatásához szükséges összes dokumentumot az Állami Számvevőszék (ÁSZ) rendelkezésére, az ellenőrzést ezért nem lehetett teljes körűen lefolytatni, írja közleményében az ÁSZ.

A szervezet az illetékes hatóságnak jelezte a közreműködési kötelezettség megsértését.

Jogutód nélkül megszűnt

Az NMH az ellenőrzött időszakban a foglalkoztatáspolitikai, munkavédelmi, munkaügyi, valamint állami szak- és felnőttképzési feladatokért felelős központi hivatal volt, amelyet a kormány 2001. július 1-jén Foglalkoztatási Hivatal néven alapított, emlékeztet az ÁSZ. A Foglalkoztatási Hivatal 2007-től Foglalkoztatási és Szociális Hivatal, 2011-től ismét Foglalkoztatási Hivatal, majd 2012-től NMH néven működött.

Az NMH jogutódja volt a 2011. december 31-én beolvadással megszűnt Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőségnek, valamint a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Intézetnek.

Az NMH 2014. december 31-én jogutód nélkül megszűnt.

A megszűnt Munkaügyi Hivatal nem adott át minden dokumentumot, nem lehetett ellenőrizni Fotó: Szabó Balázs - Origo

Nem megfelelő kulcskontrollok

A NIH esetében a kiadási előirányzatok felhasználása és a bevételi előirányzatok teljesítése során a kulcskontrollok működése nem volt megfelelő, derül ki az ÁSZ jelentéséből. Hibát a kötelezettségvállalás ellenjegyzése, a teljesítés igazolása, az utalvány ellenjegyzése és az érvényesítés gyakorlása során tárt fel az ellenőrzés.

Az évközi korlátozó intézkedéseket betartották, a NIH-nek fizetési nehézségei nem voltak.

A vagyonhasznosítási bevételeknél a belső kontrollok nem működtek megfelelően.

Az üzemeltetésre adott eszközök mérlegértéke nem felelt meg a jogszabályi előírásoknak, ugyanis a 2008-2009. években a leltárkiértékelések az eszközök nettó értékét nem tartalmazták.

Az innovációért felelős

A NIH a kutatás-fejlesztésért és technológiai innovációért felelős központi hivatal, amelyet a kormány 2004. január 1-jén alapított. 2009. június 1-jétől önállóan működő és gazdálkodó költségvetési szerv volt. A NIH általános és egyetemleges jogutódja 2015. január 1-jétől a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH). A NIH irányító szerve az ellenőrzött időszakban négy alkalommal, az elnök személye három alkalommal változott, emlékeztet a számvevőszék.