Az arab világ kitüntetett szerepet tölt be a külgazdaságra összpontosító magyar külpolitikában – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter június 9-én, kedden Budapesten, az Arab Bankok Szövetségének éves közgyűlésén.

A keleti nyitás keretében

A magyar kormány a keleti nyitás keretében újra megalapozta a viszonyt az arab országokkal, mondta a tárcavezető. Szijjártó Péter emlékeztetett rá, 2013-ban a Nokia magyarországi gyárának bezárásával 80 százalékkal zuhant a magyar export az Egyesült Arab Emírségekbe, és jelentősen visszaesett a Szaúd-Arábiába irányuló magyar kivitel is.

Ha csökkentjük a függőséget a multinacionális nagyvállalatoktól és közvetlen kapcsolatokat építünk magyar és arab cégek között, akkor elkerülhetők az ilyen hirtelen visszaesések a kereskedelmi forgalomban" - véli Szijjártó Péter.

Külföldi tőke

A kormány célja az, hogy Magyarországon legyen a legvonzóbb a befektetési, üzleti környezet Közép-Európában, mondta Szijjártó Péter. Emlékeztetett rá, hogy a közép-európai térségben Magyarországon a legnagyobb a közvetlen külföldi tőkebefektetések (FDI) hazai össztermékhez (GDP) viszonyított aránya.