Besokallt a japán jegybank

A Bank of Japan jegybank elnöke, Haruhiko Kuroda
Bank of Japan (BOJ) Governor Haruhiko Kuroda delivers opening remarks at the 2015 BOJ-IMES conference, hosted by Institute for Monetary and Economic Studies, BOJ, in Tokyo June 4, 2015. REUTERS/Toru Hanai
Vágólapra másolva!
A japán jegybank elnökének ma reggeli nyilatkozata kicsit felforgatta a devizapiacokat, mivel Kuroda véleménye szerint nem valószínű, hogy a jen tovább gyengülne a főbb devizákkal szemben, és a mostani folyamatok már túlzóak.
Vágólapra másolva!

Több mint egy százalékot erősödött a jen a dollárral és az euróval szemben az ázsiai kereskedésben szerda reggel, miután a Bank of Japan elnöke kijelentette, hogy a jen valószínűleg a következő időszakban már nem fog tovább gyengülni - számolt be Marketwatch.

Haruhiko Kuroda a japán parlamentben azt mondta, hogy a jen csak a kereskedelmi partnerek valutáihoz képest tűnik gyengének, pláne ha az inflációs különbségeket is figyelembe vesszük. Szerinte általánosságban és elméletben is elmondható, hogy

a reál-effektív árfolyam már annyira mélyre esett, hogy a jövőben már nem valószínű a jen további gyengülése

– mondta Kuroda.

Mindenesetre a kommentár egyfajta szóbeli intervenciónak is felfogható.

Kezd aggódni Haruhiko Kuroda, a Bank of Japan elnöke? Forrás: REUTERS/© Yuya Shino / Reuters

Nem kívánatos kijelentés

„Azt gondolom, hogy nem kívánatos az, hogy egy központi bank elnökének megnyilvánulása ekkora árfolyamingadozást okozzon"

– mondta Daisaku Ueno, a Morgan Stanley stratégája.

A stratéga szerint azért is különös Kuroda nyilatkozata, mert korábbi megnyilvánulásai alapján a stabil valutaárfolyamokat tartott ő is kívánatosnak.

Felforgatták a kereskedést

A jegybankár kijelentésére gyakorlatilag szabadesésbe kezdett az USDJPY árfolyama, köszönhetően a hirtelen jött jen erősödésnek, hisz az elmúlt 1,5-2 évben nem voltak hozzászokva a piaci szereplők az ilyenfajta kommentárokhoz. Sokkal inkább hallottak jengyengítő és további pénznyomda irányába ható kommentárokat a Bank of Japan és a politikusok részéről.

A jen erősödése reggel 6-kor kezdődött az 124,60-as szintekről, és egészen 122,45-ig zúgott le az USDJPY árfolyama a szerda délelőtti kereskedésben.

Mi várható a jenben?

A legújabb nagyobb jengyengülési hullám még május közepén indult a 119-es szintekről, melyet egy hosszabb, közel fél éves konszolidáció előzött meg a 116-122 közötti sávban. Ez a sávmozgás egy nagyobb háromszögben valósult meg, így a május közepi Investor elemzés alapján eleve várható volt a nagyobb kitörés felfelé, a korábbi trendnek megfelelő irányban. Ugyanakkor ez a felfelé mozgás egy nagyobb trendirányú impulzus hullám befejező mozgása lehet, amiben akár még lehet tér felfelé, megcélozva a 126-128 közötti zónát, de egyre inkább résen kell lenni, hisz egy komolyabb, rég nem látott eső mozgás is megjelenhet a piacon a következő hetekben, hónapokban. Ráadásul az elmúlt időszakban újra növekedésnek indultak a japán jen gyengüléséből profitáló határidős pozíciók, melynek egyik ékes példája, hogy a múlt pénteken közzétett adatok szerint egy hét alatt 62 ezerről 86 ezer kontraktusra emelkedett a jen további értékvesztésére spekuláló pozícionáltság.

Lefelé a nagyobb támasz szintek 122-nél, illetve 120,50-nél találhatóak. Ezen szintek elesése már a nagyobb fordulat irányába hatna.

USDJPY napos árfolyamgrafikon és technikai elemzés Forrás: FXCM Maketscope 2015, Investor.hu