Eljött az orosz befektetések ideje?

oroszország
Vágólapra másolva!
Továbbra is fennáll annak lehetősége, hogy újabb nemzetközi szankciókat vezessenek be Oroszország ellen, ennek ellenére néhány elemző és befektető úgy véli, igazi gyöngyszemeket találni az orosz befektetési palettán. Persze nem árt felkészülni a kockázatokra és az árfolyamok nagyobb kilengésére. 
Vágólapra másolva!

A Krím-félsziget elfoglalása, valamint az kelet-ukrajnai konfliktusban játszott szerep miatt tavaly óta érvényben lévő orosz szankciók akár meg is hosszabbodhatnak - írja a CNBC Jack Lew amerikai pénzügyminiszter keddi szavait idézve. Hiába hozták tető alá Németország vezetésével a minszki orosz-ukrán tűzszüneti megállapodást, az elmúlt időszakban újra fellángolt az erőszak az ukrán hadsereg és az oroszbarát lázadók között.

Ha még több szankciót vezetnek be Oroszország ellen, akkor az ország gazdaság várhatóan újra a 2014-hez hasonló hullámvasútra kerülhet, amikor is a rubel és az orosz részvények drámai értékvesztésen mentek át, köszönhetően a zuhanó olajáraknak, a gyorsuló tőkekiáramlásnak, valamint a felpörgő inflációnak.

Az USDRUB árfolyamalakulása 2014. év eleje óta Forrás: Investing.com

Lehetőségek és kockázatok

A fennálló bizonytalanság ellenére vannak olyan piaci szereplők, akik szerint találni jó vételi lehetőségeket Oroszországban.

Gyakorta tapasztalni, hogy az orosz tőzsde a legrosszabbul teljesítő piacból viszonylag rövid idő alatt tudja magát felküzdeni a legjobbak közé

- mondta a CNBC-nek egy piaci szakértő.

Bizonyos szektorok, mint például a kiskereskedelem vagy az ingatlanpiac virágoznak - mondta Fentham-Fletcher.

Ugyanakkor hozzátette, hogy a rubel értéke könnyedén tovább romolhat a dollárral szemben a mostani 55 körüli árfolyamszintekről az elmúlt időszak nagyobb megnyugvása után, hisz lassan alább hagyhat a kvázi állami vállalatok folyamatos rubelvásárlása (dollárt váltanák át rubelre).

Korábban még az utca embere is pánikolt, kígyózó sorok álltak a pénzváltók előtt, de mostanra elült a káoszhangulat, lenyugodtak a kedélyek

- állítja a szakértő.

Egymás mellett sorakozó matrojska babák. Forrás: Reuters / Phil Noble

Maguk javára fordítják a válságot

Az oroszok derűlátó hangulát az okozza, hogy a kormány próbál előnyt kovácsolni a krízisből a hazai értékek, termékek és szolgáltalások reklámozásával. Például a hipermarketek polcain is szemmel látható a változás, hisz a nyugat-európai élelmiszerek is kiszorultak onnan, helyüket pedig hazai előállítású termékek vették át, növelve az orosz cégek versenyképességét, bevételeit. Az orosz gazdasági miniszter most 2,8 százalékos GDP csökkenésre számít 2015-ben, ami kevesebb, mint az eddigi előrejelzések, és a hónap elején a Világbank is felfelé módosította az idei évre vonatkozó GDP prognózist (persze az még mindig csökkenést mutat).

A pozitív jelek ellenére is vannak kockázatok

Egyre nehezebb újabb érveket találni ahhoz, hogy miért ne fektessünk be Oroszországban, hisz szemmel látható, hogy kezd stabilizálódni a helyzet. Persze még így is számos kockázattal kell szembenézni - mondta a CNBC-nek Craig Erlam, az OANDA devizakereskedő cég piacelemzője.

Az infláció valószínűleg elérte a csúcsát, és vélhetően lefelé fog tartani, valószínűleg az olajárak is elérték a mélypontot, és az elmúlt időszakban tapasztalható áremelkedés mindenképp pozitív az orosz gazdaságnak. Az ukrajnai harcok is csillapodóban vannak, bár újabb fellángolások várhatók. Azaz a pozitív tendenciák és a kockázatok szemmel láthatóak, de bármikor rosszabbra fordulhat a helyzet - elemezte a folyamatokat a szakértő.

Az orosz GDP alakulása 2005-től Forrás: Tradingeconomics.com
Az orosz infláció alakulása 2005-től Forrás: Tradingeconomics.com

Újabb szankciók is jöhetnek

Ugyanakkor a szankciók továbbra is érvényben maradhatnak, ami összességében nem tesz jót Oroszországnak. Ráadásul az Egyesült Államok és G7 csoportbeli szövetségesei szükség esetén készek további jelentős szankciókat bevezetni, ha Oroszország nem tesz eleget a minszki szerződésben vállalt kötelezettségeinek.