Felmentették a volt MVM-vezért, de a feleségét elítélték

Kocsis István MVM, WuikiLeaks
Vágólapra másolva!
Felmentette a bíróság a 14 milliárd forintos hűtlen kezeléssel vádolt Kocsis Istvánt, a Magyar Villamos Művek Zrt. volt vezérigazgatóját. Kocsis feleségét ugyanakkor bűnösnek találták, és felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték. Az ítélet nem jogerős.
Vágólapra másolva!

Nem találta bűnösnek a bíróság Kocsis Istvánt, a Magyar Villamos Művek (MVM) 2005-2008 közötti vezérigazgatóját, ezért felmentette a milliárdos hűtlen kezelés vádja alól - értesült a Népszava. A Kaposvári Törvényszék nem jogerős ítélete Kocsis öt vádlott-társa közül hármat szintén felmentett, Kocsis István feleségét, valamint Szász Andrást, az MVM volt tanácsadóját azonban elítélték.

A 14,5 milliárdból 12 megkerült

Az ügyészségi vádirat szerint Kocsis István az MVM vezérigazgatójaként - öt társával együtt - különféle szerződésekkel 14,5 milliárd forint vagyoni hátrányt okozott az MVM-nek és a Paksi Atomerőműnek, amiből ugyanakkor 12,1 milliárd megtérült. Az Origo kereste Kocsis Istvánt, de egyelőre nem tudtunk beszélni vele.

Kocsis Istvánt 14,5 milliárdos hűtlen kezeléssel gyanúsították, de nem jogerősen felmentette a bíróság Fotó: Origo

A Kaposvári Törvényszék a napilap értesülése szerint Kocsist és három társát felmentette ugyan, de Szász Andrást, aki az MVM-nél Kocsis főtanácsadója volt, valamint Kocsis István feleségét bűnösnek találta. A volt MVM-vezér feleségét nem jogerősen két év börtönbüntetésre ítélték – igaz, öt évre felfüggesztve.

A volt MVM-vezér feleségét és egykori főtanácsadóját felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték.

A Sonline.hu az ítéletről azt is írta, hogy a bíró nem látta bizonyítottnak a vádakat, és kiemelte a vádirat hibáit. A tárgyaláson kiderült, hogy a vádiratban görög és szerb nyelvű, lefordítatlan dokumentumok szerepeltek. A tanúk vallomásait, amelyeket az ügyészség bizonyítékként értékelt, a bíró fenntartásokkal kezelte, szerinte nem feltétlenül fedik a teljes igazságot.

Kocsis tagadta a károkozást

Vallomásaiban - amelyek 2011-ben kiszivárogtak a sajtóhoz - Kocsis azt állította, nem volt célja vagyoni hátrány okozása. Utalt arra, hogy a cég élén 2005-2008 között, az általa megfogalmazott és a tulajdonosok által jóváhagyott régiós terjeszkedési stratégia idején nem volt előre látható a 2008-as pénzügyi válság, és az, hogy a tulajdonosok elképzelése megváltozik.

Kocsis István azzal védekezett, hogy nem akart kárt okozni, a szerződések az MVM stratégiai céljait szolgálták.

Emlékeztetőül: Gyurcsány Ferenc volt az, aki miniszterelnökként 2008 tavaszán kezdeményezte Kocsis menesztését az MVM vezérigazgatói posztjáról. Kocsis vallomásában azt írta: a "leváltásom után a korábban jóváhagyott stratégiai beruházások megtorpantak", és emiatt keletkezett az amúgy általa is elismert, jelentős összegű kár.