Legyek lepte dögök egy magyar állattelepen

2015.06.11. 11:02

Megrázó kép fogadta egy Békés megyei állattartó telepen a Nébih ellenőreit. A Telep működését azonnali hatállyal felfüggesztették.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Kiemelt Ügyek Igazgatósága egy időben több helyszínen tartott ellenőrzést Békés és Pest megyében az elmúlt héten, ahol egymással kereskedelmi kapcsolatban álló kistermelői vágóhidat és egy állattartó telepet vizsgáltak.

Szanaszét hevertek a tetemekForrás: NÉBIH

Felfúvódott tetemek

Az állattartó telepen megrázó kép fogadta őket – számolt be a Nébih.

A telep több pontján elhullott, legyekkel belepett állati tetemek (többek között újszülött malacok és bárányok) hevertek, a sertéseket elhullott baromfikkal és vágóhídi hulladékkal etették, a trágyadombon felfújódott sertéstetem oszladozott.

Brutális állapotokForrás: NÉBIH

A telep emellett az előirt dokumentációkkal sem rendelkezett, az állatok egy része jelöletlen volt. A KÜI ellenőrei azonnali hatállyal elrendelték a forgalmi korlátozást.

Kurkumával festették a húst

A telepről a baromfit a pest megyei kistermelői vágóhídra szállították, ahol azokat jogszabálysértő módon – a megfelelő húsvizsgálat elvégzése nélkül és az engedélyezett mennyiség többszörösét – vágták le.

Hamisítitták a húst isForrás: NÉBIH

A kistermelő ráadásul kurkumával festette sárgára a húst, és ezzel élelmiszerhamisítást követett el. A vágóhelyen összesen 6 tonna vágott baromfit foglaltak le a szakemberek.

Az eljárások során milliós nagyságrendű bírság várható.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK