Meghalt a Playmobil atyja

2015.06.11. 10:21

Meghalt Horst Brandstätter, a Playmobil figurákat gyártó cég tulajdonosa, aki az ötvenes években Európába hozta a hulahoppkarikát. Mára 2,8 milliárd Playmobilt adtak el, a vállalat 2014-ben 186 milliárd forint bevételt termelt.

81 évesen elhunyt Horst Brandstätter, akinek a cége a Playmobil játékfigurákat gyártja, és aki az 50-es években Európába hozta a hulahoppkarikát, tudósít a Nytimes.com.

Hat évtizedig vezette a céget

Horst Brandstätter 1933-ban született, a németországi Zirdorfban. 21 évesen kapcsolódott be a családi cég működésébe, amit még a 19. században alapítottak. Idővel a vállalat vezetését is átvette két nagybátyjától, majd a céget haláláig, hat évtizeden keresztül igazgatta.

Fém helyett műanyag

Rugalmas üzletember volt, vállalata, a Brandstätter-csoport üzleti modelljét többször igazította hozzá a változó piaci környezethez és igényekhez. Például ezért álltak át az 50-es években a fémjátékok gyártásáról a műanyag játékokra.

Importálta a hulahoppkarikát

Ahogy nemzedékének sok német vállalkozója, rengeteg ötletet importált az Egyesült Államokból. Így hozta Európába 1958-ban a hulahoppkarikát. Legnagyobb üzleti sikere a Playmobil volt, a figurák megszületése fia, Conny Brandstätter szerint apja takarékosságra való hajlamának volt köszönhető.

Takarékoskodás miatt kezdett Playmobil figurákat gyártaniForrás: AFP/Daniel Karmann

Takarékoskodtak a műanyaggal

Az 1970-es években az olajválság miatt ugyanis megemelkedett a műanyagok ára. Brandstätter magához hívatta a főtervezőjét, és azt kérte tőle, találjon ki olyan játékokat, amikhez kevesebb műanyagot kell felhasználni, mint a hulahoppkarikákhoz és más nagy játékokhoz.

2,8 milliárd Playmobil

Így jöttek létre az első Playmobil figurák, amiket állítólag gyermekrajzok és régimódi karácsonyi figurák ihlettek. Az első három modell egy indián, egy építőmunkás és egy lovag volt.

A cég jelentése szerint napjainkra 2,8 milliárd darab Playmobil játékot adtak el. A cégnek 12 leányvállalata van, 2014-ben 595 millió euró (ez körülbelül 186 milliárd forint) bevétele volt.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK