Még milliárdokat vihetnek el a nyári viharok

zivatar Budapesten
Budapesten felhőszakadás, vihar, eső, zivatar.
Vágólapra másolva!
Egyelőre valószínűsíteni sem lehet, hogy zivataros nyarunk lesz-e vagy sem. De van rá lehetőség, hogy beindul egy visszacsatolás, az előző viharban lehulló sok csapadék elpárolog, és abból lesz a következő vihar, újra meg újra. A keddi jégesőt is hozó zivatar több százmillió forintos kárt okozott, de a mezőgazdaság aránylag jól átvészelte.
Vágólapra másolva!

Ha még egy-két nagy csapadéklöket éri a Kárpát-medencét a közeljövőben, akkor valószínű, hogy zivataros nyarunk lesz, mondta az Origónak Ács Ferenc, az ELTE Meteorológiai Tanszékének docense. A csapadéklöketek ugyanis pozitív visszacsatolást okoznak: a víz elpárolog, felhők képződnek, amikből zivatar lesz, a lehullott csapadék aztán elpárolog, felhők képződnek, és így tovább.

Milyen lesz a nyár?

Mindez azonban csak valószínűség,

egyelőre egyáltalán nem lehet tudni, hogy milyen nyarunk lesz.

Aki mást mond, az csak halandzsázik, állítja Ács Ferenc. A meteorológus szerint az is halandzsázik – de legalábbis hagyja magát befolyásolni szubjektív emlékeitől –, aki azt állítja, régen az időjárás is jobb volt.

Régen sem volt jobb

A Kárpát-medence időjárása régen is majdnem pont ilyen volt, pár éves időtávokban egyébként sem lehet klímaváltozásról beszélni. Annak csak 30-40, de inkább 50-100 éves távlatokban van értelme, hangsúlyozza a szakértő.

Az időjárás régen sem volt jobb Forrás: Olvasói fotó/Eotvos Csaba

A 20. századról már vannak adataink. Az eleje és a vége közt a Kárpát-medence valamelyest szárazodott, és „pindurit melegedett" – mondja Ács Ferenc. Valamivel szárazabb főleg a Dunántúl lett, ami amúgy a legnedvesebb része a Kárpát-medencének, a melegedés pedig főleg a hegyeket érintette.

Több mint 320 millió forint

Ha zivataros nyarunk lesz, az sok százmillió forintos károkat jelenthet.

A legutóbbi, keddi vihar önmagában több mint 320 milliós kárt okozott,

egyetlen nap alatt közel 2000 kárbejelentés érkezett a hazai biztosítókhoz, derül ki a Magyar Biztosítók Szövetségének közleményéből.

A K&H biztosítójához szerda reggelig összesen 230 bejelentés futott be, a legtöbb tetőbeázás miatt, a kárérték az előzetes becslések szerint több mint 10 millió forint.

Az Aegon Magyarországhoz szerda délig 400 meteorológiai kárbejelentés érkezett, a károk becsült összege meghaladja a 70 millió forintot.

Több mint 320 millió forintos kárt okozott a keddi vihar Fotó: Szabó Gábor - Origo

A Groupama Garancia Biztosítóhoz szerda délig a keddi nap viharai, felhőszakadásai, jégverései, illetve villámcsapásai következtében 358 darab kárbejelentés érkezett, ennek kárösszege meghaladja a 42 millió forintot.

A Generalihoz szerda délig ezer bejelentés érkezett, 130 millió forintot meghaladó értékben. A legtöbb kárt Budapestről és környékéről, valamint Pécs térségéből jelentették.

A mezőgazdaságot nem rengette meg

Ami a gazdákat illeti, a Földművelésügyi Minisztérium még nem tudta megmondani, pontosan mekkora károkat szenvedtek el, mert két hetük van a bejelentésre az arra szolgáló elektronikus felületen.

Viszont a károk mértéke nem látszik katasztrofálisnak,

mondta az Origónak Horváth Gábor, a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségének (MOSZ) főtitkára. A szervezet nem tud akkora károkról, ami megrengetné a mezőgazdaságot, vagy különösebben terhelné a káralapot.

A jég volt a legrosszabb

A legtöbb kárt a jég okozta, Baranya, Somogy és Pest voltak a legérintettebb megyék. A viharkár táblákat érintett, de egész falvakat vagy üzemeket nem, véli a MOSZ elnöke.

Az eső pedig akkor okozhat gondot, ha még több lesz belőle.

Horváth Gábor szerint maximum 3-4 ezer hektár áll víz alatt. Van még az országban körülbelül 10-20 ezer hektár föld, ami vizes, de nem áll víz alatt. A meleg idő ebből a szempontból jó, mert van rá esély, hogy felszárad a víz. Ha ezekre a földekre napokon belül nem lehet rámenni, akkor később már nem is érdemes.

A mezőgazdaságban a jég okozta a legtöbb kárt Forrás: Olvasói fotó

Nem volt rendkívüli

Bár a keddi vihar alatt egy egész havi eső (egy nem csapadékos hónapé) esett le, ráadásul volt jégeső és villámlás is, a kárbejelentések száma az Aegon biztosító nyilatkozata szerint mégsem volt rendkívüli a hasonló helyzetekhez képest - mondta Ács Ferenc.