Újabb pofon a görögöknek

Görögország, gazdaság
ILLUSTRATION - A Greek euro coin stands in a water surface, which reflects the Greek flag, in Schwerin, Germany, 05 January 2015 (arranged photograph). The situation in Greece and the monetary policy of the ECB have caused the commom currency euro to drop to its lowest rate since 2006. PHOTO: JENS BUETTNER/dpa
Vágólapra másolva!
Tegnap éjjel a Standard & Poor's tovább rontotta Görögország hosszú távú adósbesorolását, a bóvli kategóriát jelentő "CCC+”-ról "CCC”-re, valamint felhívta a figyelmet arra, hogy nagy valószínűsséggel az ország 12 hónapon belül csődöt jelenthet. A döntést azza indokolták, hogy a görög kormány a jelek szerint a nyugdíjak folyósítását és az egyéb hazai fizetési kötelezettségek teljesítését a Nemzetközi Valutaalappal szembeni adósság törlesztése elé sorolja.
Vágólapra másolva!

A nemzetközi hitelminősítő szerdán késő este Londonban bejelentette, hogy az eddigi "CCC+"-ról egy fokozattal "CCC"-re rontotta a hosszú futamidejű görögállamadósság osztályzatát, és az új besoroláson is további leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátást hagyott érvényben.

A döntés a cég azon véleményét tükrözi, hogy ha nem születik megállapodás Görögország és hivatalos hitelezői között,

a görög kormány valószínűleg tizenkét hónapon belül törlesztési csődbe kerül a kereskedelmi hitelezőkkel szembeni adósságaival.

A hitelminősítő szerint ha nem lesz fordulat a nominális hazai össztermék (GDP) növekedési pályájában, és ha elmarad a görög közszféra mélyreható reformja, akkor Görögország adóssághelyzete végképp fenntarthatatlannak bizonyul.

Súlyos strukturális problémákkal küzd a görög gazdaság. Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Michael Kappeler

Folyamatos betétkivonások

Az S&P becslése szerint az eurójegybank (EKB) által a görög bankoknak és a görög gazdaságnak nyújtott finanszírozás értéke meghaladja a görög GDP-érték 60 százalékát.

A hitelminősítő szerint a bankbetétállomány folyamatos kivonása azonban így is növeli annak valószínűségét, hogy

a görög kormány tőkekorlátozásokat vezet be a további betétkiáramlás megfékezésére, és az euró mellett párhuzamos valutát vezet be.

- állítja a hitelminősítő közleménye.

A Morgan Stanley londoni elemzői 35 százalékos esélyt adtak arra, hogy a görög hatóságok valamilyen formájú tőkekorlátozást alkalmaznak a betétkiáramlás megfékezésére.

Még ha sikerül is megállapodásra jutni a hivatalos hitelezőkkel a következő két hétben, az S&P szerint a jelenlegi helyzetben egy ilyen megállapodás legfeljebb szeptemberig fedezné Görögország adósságszolgálati kötelezettségeinek finanszírozási igényeit.

Egyre növekvő kockázatok

A görögországi adóskockázatok most már súlyos mértékű növekedését jelzik a legújabb adósságpiaci mutatók is.

Az S&P Capital IQ számítási modellje szerint Görögország jelenlegi szuverén CDS-árfolyama azt jelzi, hogy a piac 80 százalék körüli halmozott valószínűséggel árazza a görög államadósság-törlesztési csőd öt éven belüli bekövetkeztét.

A tőkekorlátozások nélkül is 25 százalékos az esélye a Grexitnek,

vagyis annak, hogy Görögország ténylegesen távozik az euróövezetből, tőkekorlátozások esetén azonban ez a kockázat 12-18 havi távlatban 60 százalékra növekszik - vélekednek a Morgan Stanley elemzői.

A másik két nagy hitelminősítő, a Moody's Investors Service és a Fitch Ratings is ezzel azonos besorolással tartja nyilván a görög államadósságot.