Megbukott Varga javaslata a NAV-elnök elmozdítására

Vida Ildikó; Varga Mihály
Budapest, 2013. március 26. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter (j) és Vida Ildikó, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke (b) sajtótájékoztatót tart a Nemzeti Adó- és Vámhivatalban 2013. március 26-án. MTI Fotó: Soós Lajos
Vágólapra másolva!
Ha Vida Ildikó eltávolítása volt Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter célja egy törvénymódosítóval,  más módszert kell találnia. Javaslata ugyanis elbukott a parlamenti szakbizottságnál, mivel házszabály-ellenes. Az ötlet az lett volna, hogy a kormányfőtől a miniszterhez kerüljön a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnökének kinevezési joga.
Vágólapra másolva!

Nem úgy, és nem akkor váltják le Vida Ildikót a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) éléről, ahogyan és amikor azt Varga Mihály tervezte. A nemzetgazdasági miniszternek a NAV-elnök elmozdítását lehetővé tevő törvénymódosító indítványáról ugyanis a parlament törvényalkotási bizottsága csütörtökön kimondta, hogy házszabály-ellenes, ezért le is vették a napirendről - tudta meg az Origo.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter és Vida Ildikó NAV-elnök még 2013-ban Forrás: MTI/Soós Lajos

A Népszabadság számolt be arról, hogy a bizottság előtt fekvő, adózással illetveaz adóhatósággal összefüggő törvénymódosítások egyikhez az utolsó pillanatban váratlanul nyújtott be módosító javaslatot az eredeti előterjesztő, Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter. A módosító a lap szerint Vida Ildikó menesztését készíthette elő. A javaslat lényege az volt, hogy a jövőben a miniszterelnöktől a nemzetgazdasági tárca vezetőjéhez kerüljön át a NAV elnökének kinevezési, felmentési joga.

Problémás lehet a lépés

A lap minisztériumi forrásai szerint Varga Mihály "ellenszenvvel viseltetik" Vida Ildikó tevékenysége iránt, ezért nyújthatta be a módosítót. A cikk figyelmeztetett, hogy a házszabály azonban tiltja, hogy olyan szövegrészekhez nyújtsanak be módosító indítványokat, amelyeket az előterjesztő törvénymódosítási javaslata eredetileg nem érint.

Vágó Gábor volt LMP-s képviselő rendszeresen megkérdezte a NAV irodáiban, lemondott-e már az elnök Forrás: Fotó: Bielik István - Origo

Pedig a Népszabadság azt is tudni vélte, ki lehet Vida Ildikó utódja. Az a Kovacsics István, aki egykor Vida helyettese volt, de tavaly az elnök menesztette. A döntéssel Varga Mihály nem értett egyet, de a helyettesek kinevezése akkor az elnök hatásköre volt. Módosítójában amúgy Varga a jövőben a helyettesek kinevezését, felmentését miniszteri jóváhagyáshoz kötötte volna.

Egy hónapja még cáfolták

Az Origo is beszámolt arról, hogy alig egy hónapja Varga Mihály még cáfolta, hogy menesztenék Vida Ildikót. A miniszter úgy fogalmazott: az elnök végzi a munkáját, amellyel kapcsolatban eddig nem merült fel olyan kifogás, amely a leváltását indokolná. Igaz, hozzátette:

nincs olyan kormányzati szándék, hogy "most azonnal el kelljen bocsátani".

Megszavazták, elvetették

Valóban az utolsó pillanatban, tegnap este kilenc óra körül kapták meg a képviselők a NAV elnökének kinevezésére vonatkozó módosítót - erősítette meg az Origónak a javaslatot tárgyaló törvényalkotási bizottság MSZP-s tagja.

Az MSZP-s Harangozó Tamás szerint végül az Alkotmánybíróság elé kerülhet az ügy Fotó: Origo

Harangozó Tamás szerint is egyértelmű, hogy Varga módosítója házszabályellenes, de erről a bizottságnak kell szavazni. Így is történt: a testület fideszes elnöke, Gulyás Gergely szavazásra bocsátotta a kérdést, és mivel a bizottság többsége szerint valóban szabálytalan volt a javaslat, a testület levette a napirendről a módosítót. Ha elfogadták volna, akkor a változtatást a parlamenti szavazás után, később csak az Alkotmánybíróságon lehetett volna megtámadni.