Diákmunkával akár ezer forintot is kereshet a nyáron

2015.06.12. 10:47

600 és 1100 forint között mozognak az átlagos bruttó órabérek a meghirdetett állásokban. A NAV tanácsa szerint senki se írjon alá olyan szerződést, amelyet nem olvasott át.

A minimum bruttó órabér idén 604 forint, de szakismerettel és nyelvtudással 1000 forintnál is magasabb lehet az óránkénti kereset a meghirdetett állásokban, írja az Azenpenzem.hu. 2014-ben a jogszabályban előírt minimális órabér 584 forint volt.

Bármely diák, aki már elmúlt 16 éves, vállalhat diákmunkát, míg az iskolai szünetben már a 15 évesnél idősebb tanulók is dolgozhatnak, de csak szülői engedéllyel. Mint írják, a 18 évesnél fiatalabbak nem túlórázhatnak, és éjszaka nem dolgozhatnak, de a munkakínálatban egyébként jócskán akad késő esti és éjszakai munka is.

Akár bruttó ezer forint is összejöhet óránkéntForrás: MTI / Balázs Attila

A portál több állást is összegyűjtött, milyen bruttó órabérekre számíthatnak a diákok a nyári szünetben:

  • zöldségcsomagolás: 700-900 forint, 
  • bolti kisegítés: 700 forint, 
  • leltározás: 604 forint,
  • gyorséttermi munka: délelőtt 630, délután 819, éjszaka 882 forint.

A szaktudást igénylő munkákkal többet is lehet keresni, így például a Java-programozásban jártas és angolul vagy németül beszélők óránként már 1100 forinttal is számolhatnak. A vízimentőknél egy nap alatt nettó 4058 forintot kereshetnek a diákok (átlag tízórás munkával), de emellett szállást és általában egyszeri étkezést kapnak, írja a portál.

Figyelmeztet az adóhatóság

Miután évről évre egyre több diák dönt úgy, hogy a szünidőt – vagy annak egy részét – munkával tölti, ezért a Nemzeti Adó- és Vámhivatal idén is közzétette a legfontosabb tudnivalókat a diákok számára a munkavállalással kapcsolatban. A fentebb már említett 16 éves korhatár mellett a legfontosabb, hogy a tanuló rendelkezzen adóazonosító jellel.

A NAV külön felhívta a figyelmet arra, hogy ha valaki bármilyen munkára szerződik, a legtöbb esetben a feltételeket írásba foglalják. A szerződés alapos átolvasása nélkül azt aláírni nem szabad, hiszen a szerződés nemcsak jogokat, de számos kötelezettséget is tartalmaz, tanácsolja az adóhivatal.

A diákok mindenki máshoz hasonlóan alkalmazhatóak:

  • munkaviszonyban; 
  • munkavégzésre irányuló egyéb jogviszonyban (például megbízási szerződéssel); vagy 
  • egyszerűsített foglalkoztatás keretében, illetve
  • háztartási alkalmazottként (például babysitter).

További részletek és tudnivalók a NAV honlapján találhatóak.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK