Eltűnt az országból több ezer ételautomata

ételautomata
Vágólapra másolva!
Eltűnt az országból több ezer ételautomata. Tavaly még negyvenezer volt, idén már csak harmincezer.
Vágólapra másolva!

Az érintetteket jogszabály kötelezte a bejelentésre, a márciusi határidő végéig 27 ezer készülékről adtak számot a működtetők, június elejéig pedig további háromezerről. A Magyar Ital- és Áruautomata Szövetség elnöke a Napi Gazdaságnak azt mondta: tavaly nagyjából negyvenezer automatából vásároltak a fogyasztók, tízezer berendezés sorsa így egyelőre kérdéses. Szöllősi Balázs becslése szerint az új szabályok bevezetésekor nagyjából ötezer gép azonnal eltűnt.

Vagy nem térült meg a regisztrációs díj, vagy mutyiztak vele Forrás: AFP/Paul J. Richards

Ráfizetéses, vagy fekete

A készülékek eltávolításának hátterében a szakember szerint leginkább két ok állhat: előfordulhatott, hogy egy-egy berendezés még a harmincezer forintot, vagyis a regisztráció díját sem hozta vissza. Más esetekben viszont arról lehetett szó, hogy az automaták tulajdonosai megijedtek a bejelentési kötelezettségtől, minden bizonnyal azért, mert addig feketén, azaz az adók megfizetése nélkül üzemeltették a gépeket.

Nem tudnak a tulajok a jogszabályról

További ötezer eszközről pedig azért nem szerezhetett eddig tudomást az adóhivatal, mert egyes vállalkozók még nem hallottak a jogszabályváltozásról. Emellett az sem zárható ki, hogy némelyek továbbra is illegálisan működtetik berendezéseiket.