Trükkösen finanszírozzák Matolcsyék az államadósságot

gazdasági bizottság
Budapest, 2014. december 9. Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke meghallgatásán az Országgyűlés gazdasági bizottságának ülésén 2014. december 9-én. MTI Fotó: Soós Lajos
Vágólapra másolva!
A jegybank három nonprofit alapítványának összesen 57 milliárd forintnyi lakossági állampapírja, egész pontosan Bónusz Magyar Államkötvénye van. Ez a teljes állomány 15 és a nonprofit szervezetek által birtokolt rész 63 százaléka.
Vágólapra másolva!

A rendelkezésre álló 2014-es beszámolók alapján a Magyar Nemzeti Bank három alapítványa, a Pallas Athéné Animae, a Pallas Athéné Concordiae és a Pallas Athéné Domus Scientiae egyaránt rendelkezik befektetett pénzügyi eszközökkel, egész pontosan Bónusz Magyar Államkötvénnyel (BMÁK), szúrta ki az Mfor.hu.

A három alapítvány összesen 57,15 milliárd forintnyi BMÁK-kal rendelkezik.

Ők vették a legtöbbet

Az 57 milliárd forintnyi állampapír a lap becslése szerint a tavaly év végi 372 milliárdosra kalkulált állomány 15 százaléka. A jegybank adatai szerint 2014 végén nonprofit szervezetek 90,6 milliárd forintnyi állampapírt birtokoltak, vagyis ennek 63 százaléka volt a három MNB-s alapítványnál.

Unortodox alapítványok

Matolcsy György jegybankelnök 2015 januárjában egy interjúban beszélt az alapítványokról. Akkor azt mondta, az MNB monetáris fordulatot hajtott végre, amit a korábbi ortodox monetáris felfogás helyett nem hagyományos monetáris megoldásokkal valósított meg. A jegybank által létrehozott alapítványok épp azt szolgálják, hogy

ezek az unortodox megoldások minél nagyobb teret nyerjenek a hazai közgazdasági gondolkodásban, és különösen a hazai közgazdasági és pénzügyi oktatásban, mondta a jegybankelnök.