A Netflix babérjaira tör az Alibaba

Netflix
Vágólapra másolva!
Két hónapon belül streaming videószolgáltatást indít Kínában az Alibaba internetes kereskedelmi óriás. Ezzel a Netflix és az HBO versenytársa kíván lenni.
Vágólapra másolva!

Az Alibaba nem áll le a terjeszkedéssel, éppen ezért két hónapon belül online videószolgáltatást indít Kínában, így pedig komoly versenytársat kaphat a Netflix és az HBO – mondta a cég digitális szórakoztatásért felelős igazgatója. A TBO-nak (Tmall Box Office) keresztelt szolgáltatás kínai és más országokból vásárolt tartalmakat, valamint saját gyártású műsorokat sugároz majd – jelentette be Patrick Liu.

A TBO arra a kínai online videós piacra készül, amelyen a cégek dollármilliárdokat költenek médiatartalomra, hogy elég nézőt vonzzanak a piacvezető szerep megszerzéséhez - írja a CNBC.

A célunk az otthoni szórakoztatás átalakítása. Olyanok szeretnénk lenni, mint az HBO vagy a Netflix az USA-ban

– mondta Liu.

Forrás: Chance Chan | Reuters

Mindenesetre a kínai piacon egyre élesebb verseny van kialakulóban, hisz a Tencent Holdings, a Baidu és a Sohu.com is hasonló tartalmakkal szolgálja ki az ottani közönséget.

Egyelőre azonban nem világos, hogy a szolgáltatás hogyan illeszkedik majd Kína legnagyobb videó lejátszó oldalához, a Youku Tudou-hoz, amelyben egyébként az Alibabának 16,5 százalékos részesedése van.

A hazai versenytársakkal ellentétben a TBO tartalmának 90%-a fizetős lesz, havi előfizetéses vagy műsoronkénti díjas formában,

a fennmaradó 10% pedig ingyenes lesz – mondta el Liu.

Az Alibaba-részvény idei teljesítménye Forrás: Investing.com

Rossz hír a Netflixnek?

A Netflix május közepén jelentette be, hogy a kínai piacra való betörésen gondolkodik az online videó streaming szolgáltatások terén globális babérokra törő vállalat. Akkori bejelentése szerint csak tárgyalások és puhatolózások folynak, de a világ legnagyobb piacára történő belépéshez mindenképp partnerségi viszonyt kell kialakítania a cégnek, hisz külföldi cégek számára nagyon nehéz feladat betörni arra piacra. Az Alibaba megjelenése pedig szintén okozhat kellemetlen meglepetéseket.

Mindenesetre a Netflix május közepén jól reagált a kínai terjeszkedési vonal bejelentésére, közel 15 százalékot emelkedtek a részvények, teljesítve a májusi Investor elemzésben feltűntetett célárakat, az elmúlt kereskedési napokon viszont markáns korrekciót látni.

A Netflix-részvény idei teljesítménye Forrás: Investing.com