Ázsia már ebben is lekörözheti Amerikát

Kína gazdaság luxus vagyon millió milliárd Rolls Royce
Vágólapra másolva!
Megállíthatatlanul és hihetetlen gyorsasággal vagyonosodnak a kínai milliomosok, és húzzák magukkal egész Ázsiát, ezzel is átrendezve dollármilliomosok globális térképét. Kezdhetnek izgulni az amerikai gazdagok.
Vágólapra másolva!

Fantasztikus utat jár be a világ elitje az elmúlt években, főként Ázsiában, ahol olyan szédületes tempóban emelkednek a tőzsdei árak, hogy az már jelentős nyomot hagy az ottani gazdagok vagyonán is. A folyamatnak köszönhetően hamarosan ez a régió lesz a világ legvagyonosabb része – írja a Marketwatch. Döbbenetes számokat látni, tudniillik

2013 és 2014 között majdnem egymillióval nőtt a kínai milliomosok száma, elérve a 4 milliós nagyságrendet

– derült ki a Boston Consoulting Group hétfőn megjelent tanulmányából.

Rohamtempóban vagyonosodnak a kínai milliomosok Forrás: Getty Images

Még az amerikaiak vezetnek

A vagyonosok gyors növekedése miatt az ázsiai és csendes-óceáni régió (Japán nélkül) lehet a leggazdagabb a világon, és letaszíthatja trónjáról Észak-Amerikát. A globális pénzügyi magánvagyon 12 százalékkal emelkedett tavaly, elérve a 164 ezer milliárd dollárt, a növekedés háromnegyede pedig az erős tőzsdei teljesítményeknek köszönhető.

Ebből mintegy 51 ezer milliárd észak-amerikai tulajdonban van, de az ázsiai és csendes-óceáni térség már a dobogó második fokára küzdötte fel magát a maga 47 ezer milliárd dolláros vagyonával, maga mögé utasítva Európát. Ráadásul az ázsiai régió várhatóan eléri az 57 ezer milliárdos szintet is 2016-ra, addigra már lekörözve a tengerentúl 56 ezer milliárdos várt értékét - derül ki a jelentésből.

Az észak-amerikai és az ázsiai, csendes-óceáni térség pénzügyi magánvagyonának alakulása Forrás: BCG Global Wealth Market-Sizing Database

De már nem sokáig

A világ milliomosainak száma tavaly 17 millióra emelkedett az előző évi 15 millióról, ennek felét a fent említett kínai milliomosok teszik ki. Amerikának még mindig 7 millió milliomosa van, miközben Japán a harmadik helyen áll a maga 1 millió főjével.

De ha a népsűrűséget is figyelembe vesszük a lista elkészítésénél, akkor

még mindig Svájc a leggazdagabb ország, hiszen ott ezer háztartásból 135-nek van legalább egymillió dolláros magánvagyona.

Ebben a kategóriában Svájcot Bahrein, Katar és Szingapúr követi a maguk minimum 100 főnyi dollármillomosával ezer főre vetítve.

Aranyozott Ferrari áll a luxus divatárubolt előtt. Forrás: Photograph: Dan Kitwood/Getty Im/2014 Getty Images/Dan Kitwood

Ha azonban valaki elhúz a listán, az még semmit nem jelent, ugyanis a folyamatos növekedés miatt nincs éles határ az ultragazdagok és a szupergazdagok között. A várakozások szerint ugyanis

az elkövetkező öt évben mintegy 19 százalékkal fog emelkedni a legalább százmillió dolláros magánvagyonnal rendelkező háztartások száma.

Ez a leggyorsabban növekvő szegmens a háztartások számát, illetve teljes vagyonát vizsgálva.

Kelet-Európa

A BCG tanulmánya a kelet-európai régiót is megvizsgálta. Itt 19 százalékos bővülést tapasztalt, így 2014-re a pénzügyi magánvagyonok összege elérte a 3 ezer milliárd dollárt, köszönhetően az Oroszországban tapasztalt 25 százalékos ugrásnak. Az oroszok így már 2 ezer milliárd dollárnyi vagyon fölött diszponálnak, azaz övék a kelet-európai vagyon 71 százaléka. Csehországban és Magyarországon is 8 százalékos bővülést lehetett látni a vagyonban, Lengyelországban és Szlovákiában pedig 5, illetve 6 százalékot. Az előrejelzések szerint 2019-re 5 ezer milliárd dollárra növekedhet a kelet-európai magánvagyonok összege.