Nehéz beárazni a görög válság hatásait

SZEMÉLY SZIMBÓLUM tüntető zászló Athén, 2015. február 17.
Tüntetők görög zászlókat lengetnek a Syntagma téren, az athéni parlament épülete előtt 2015. február 16-án. Ezen a napon Jánisz Varufakisz görög pénzügyminiszter Görögország gazdasági helyzetéről t
Athén, 2015. február 17. Tüntetők görög zászlókat lengetnek a Syntagma téren, az athéni parlament épülete előtt 2015. február 16-án. Ezen a napon Jánisz Varufakisz görög pénzügyminiszter Görögország gazdasági helyzetéről tárgyal az euróövezet pénzügyminisztereit tömörítő Eurócsoport brüsszeli tanácskozásán. (MTI/EPA/Szimela Pancarci)
Vágólapra másolva!
Az Európai Unió szeretné végre megoldani a görög adósságválságot: az euróövezeti pénzügyminiszterek csütörtökön kezdenek tanácskozni a rendezésről. Az EU már belengette, hogy ha nem sikerül megegyezésre jutni az athéni vezetéssel, haladéktalanul rendkívüli uniós csúcsot hívnak össze. Szakértők az Origónak azt mondták, hogy a görögországi fejleményeknek jelentősebb hatásai nem lesznek Magyarországra nézve.
Vágólapra másolva!

A magyar reálgazdaságra nincs hatása a válságnak, mert a kiutazó turistákon kívül semmilyen kapcsolatunk nincsen a görög gazdasággal, mondta az Origónak Suppan Gergely. A Takarékbank senior elemzője szerint az áruforgalom minimális a két ország között, ahogy a magyar és a görög pénzügyi rendszer között sincsen kapcsolat – szemben például Szerbiával és Romániával, ahol vannak görög tulajdonú bankok.

A forintot és az állampapírokat érinti

A görög válság negatívan hat az európai piacokra, emellett áttételes hatásai is lehetnek – ezek már érintik Magyarországot is:

  • a feltörekvő devizákkal együtt a forint is gyengül, valamint
  • a kockázatkerülés miatt emelkednek a hosszú lejáratú kötvényhozamok, így drágul az államadósság finanszírozása.

Rossz a hangulat

Suppan Gergely szerint az egyre elhúzódó görög válság egyre negatívabb hangulatot eredményez az európai üzleti hangulatban is. Példaként a német ZEW kutatóintézet gazdasági hangulatindexét említette, amely júniusban héthavi mélypontra esett – épp a görögök miatt.

Mindezek lassíthatják az EU gazdasági növekedését is.

De visszaeséstől nem kell tartani.

Rendkívüli uniós csúcs jöhet

Rendkívüli tanácskozásra hívhatják össze péntek estére az uniós országok állam-, illetve kormányfőit, és több napra bezárják a görög bankokat, ha nem sikerül megállapodásra jutni a görög államadósság-válság kezeléséről az euróövezeti pénzügyminiszterek csütörtökön kezdődő ülésén.

Ha sikerül megállapodni a görög adósságrendezésről, az nyilvánvalóan a pozitívabb kimenet, így a tőzsdék és a befektetők hangulata javulhat, mondta az Origónak Samu János, a Concorde makroelemzője.

Kérdéses Görögország sorsa Forrás: MTI/EPA/Szimela Pancarci

Ha Görögország az eurózóna tagja marad, akkor az abba vetett hit, az azzal kapcsolatos bizalom is erősödhet. Ugyanakkor, ha nincs megegyezés – ami akár elvezethet a görögök kilépéséhez is –, akkor az a piaci hangulatot ronthatja, és az eurózóna egységébe vetett hitet is csökkentheti, mondta Samu János. Ez pedig már hatással lehet a perifériás államok hozamaira is – növelve azokat.

Az első fecske?

Samu János szerint a görögök esetleges kilépése után az is kérdésessé válhat, hogy a szintén komoly gondokkal küzdő Olaszország, Spanyolország és Portugália meddig maradhatna még az euróövezetben. Ennek csak áttételes hatása van Magyarországra, hiszen nem vagyunk tagja az eurózónának, és nem vagyunk annyira eladósodva sem, mint a görögök.

A makroelemző szerint a görög történéseknek

rövidtávon jelentősebb hatása nincsen Magyarországra nézve.

Ugyanakkor Samu János hangsúlyozta, hogy a túléléséért küzdő eurózóna a legnagyobb kereskedelmi partnere Magyarországnak, így hosszú távon csökkenhet a külső kereslet, amennyiben elhúzódó recesszió sújtaná az euróövezetet. Ez pedig már az exportra épülő magyar gazdaságra is komoly hatással lehet.

Nehézkes a forintosítás

Török Zoltán, a Raiffeisen vezető elemzője is azt emelte ki, hogy Magyarország és Görögország gazdasági kapcsolatai igen korlátozottak. Ami a reálgazdaságot illeti, szerinte viszonylag

mérsékeltek lehetnek a Magyarországot érő negatív hatások.

A pénzügyi vonatkozások szerinte már izgalmasabbak: a görög adósságválság az euró-forint árfolyamon keresztül közvetlenül is hat a magyar gazdaságra, míg közvetetten az állampapírok hozamait is befolyásolja.

Vajon meddig lesz a görögöknek eurójuk? Forrás: MTI/Oresztisz Panagiotu

Amit eddig már a piac tudott, azt beárazta a forint árfolyamába, így a szekértő szerint egy hónapos távlatban gyengülhet ugyan a forint, de beszakadni nem fog: az euró árfolyama Török Zoltán szerint nem fog 320 forint fölé menni. Ami az államkötvényeket illeti, némileg nőhetnek a hozamok, így drágulhat az államadósság finanszírozása.

Az elemző szerint ugyanakkor nehézkes forintosítani, hogy a görög adósságválság mekkora kárt okoz a magyar gazdaságnak.