Alapkamat: új mélypontot várnak az elemzők

bankjegy, 20000, húszezres
Budapest, 2012. február 7. Húszezer forintos bankjegytömbök a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Logisztikai Központjában, ahol automata rendszeren átválogatják és ellenőrzik a papírpénzeket, majd a selejteket bedarálják és téglává préselik. A 3-4 hét alatt összegyűlt mintegy 4 tonna pénzbrikettet pályázat alapján rászoruló, közhasznú szervezetek számára ajánlják fel fűtési célra. A mostani szállítmányt a miskolci autista alapítvány bentlakásos intézményébe szállítják. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Vágólapra másolva!
A jövő héten kamatot csökkent a Magyar Nemzeti Bank a Reuters hírügynökség által megkérdezett 20 szakértő mindegyike szerint.
Vágólapra másolva!

Új mélypontot várnak

Az elemzők úgy vélték, hogy a monetáris tanács keddi kamatdöntő ülésén további 15 bázisponttal új mélypontra,

1,5 százalékra mérséklődik az alapkamat.

A szakértők szerint a monetáris tanács ugyanakkor jelezheti majd, hogy szünetet tart enyhítési ciklusában a Görögország miatti bizonytalanság, valamint az infláció emelkedése miatt.

Az MNB március óta rendre 15 bázisponttal csökkenti az alapkamatot, hogy segítse a kormányzatot gazdaságélénkítő lépéseiben.

Tovább csökkenhet a forint alapkamata Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Év végére tovább zsugorodhat

A Reuters által június 12-17. között megkérdezett szakértők némelyike szerint az MNB

az év végére 1,2-1,3 százalékra

csökkenti az alapkamatot. A megkérdezettek véleményének az átlaga szerint az alapkamat 1,5 százalék lesz az év végén, és 2 százalék a jövő év végén, miközben nő az amerikai alapkamat is.

Májusban nőttek az árak

Egyes szakértők azzal számolnak továbbá, hogy az MNB jövő heti inflációs jelentésében emelheti inflációs előrejelzését. Az MNB márciusban a fogyasztói árak stagnálására számított az idén, míg decemberben még 0,9 százalékos inflációt valószínűsített, jövőre pedig 2,6 százalékosat. Májusban éves szinten 0,5 százalék volt a magyar infláció, a fogyasztói árak először nőttek augusztus óta.