Alapkamat: új mélypontot várnak az elemzők

2015.06.17. 14:40

A jövő héten kamatot csökkent a Magyar Nemzeti Bank a Reuters hírügynökség által megkérdezett 20 szakértő mindegyike szerint.

Új mélypontot várnak

Az elemzők úgy vélték, hogy a monetáris tanács keddi kamatdöntő ülésén további 15 bázisponttal új mélypontra, 1,5 százalékra mérséklődik az alapkamat.  A szakértők szerint a monetáris tanács ugyanakkor jelezheti majd, hogy szünetet tart enyhítési ciklusában a Görögország miatti bizonytalanság, valamint az infláció emelkedése miatt.

Az MNB március óta rendre 15 bázisponttal csökkenti az alapkamatot, hogy segítse a kormányzatot gazdaságélénkítő lépéseiben.

Tovább csökkenhet a forint alapkamataForrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Év végére tovább zsugorodhat

A Reuters által június 12-17. között megkérdezett szakértők némelyike szerint az MNB az év végére 1,2-1,3 százalékra 

csökkenti az alapkamatot. A megkérdezettek véleményének az átlaga szerint az alapkamat 1,5 százalék lesz az év végén, és 2 százalék a jövő év végén, miközben nő az amerikai alapkamat is.

Májusban nőttek az árak

Egyes szakértők azzal számolnak továbbá, hogy az MNB jövő heti inflációs jelentésében emelheti inflációs előrejelzését. Az MNB márciusban a fogyasztói árak stagnálására számított az idén, míg decemberben még 0,9 százalékos inflációt valószínűsített, jövőre pedig 2,6 százalékosat. Májusban éves szinten 0,5 százalék volt a magyar infláció, a fogyasztói árak először nőttek augusztus óta.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK