Mikor sülhet el a FED keze?

Janet Yellen FED elnök jegybank
Janet Yellen, az amerikai jegybank (FED) elnöke
Vágólapra másolva!
Kamatdöntő ülésre ül ma össze az amerikai jegybank, melytől a piac egyelőre változatlan kamatszintet vár. Pláne, hogy az első negyedéves makrogazdasági adatok gyengébb teljesítményt mutatnak, bár ezt Janet Yellen is átmeneti visszaesésnek tartja. Mindenesetre az egész befektetői világ azt találgatja, mikor jöhet az első FED kamatemelés, mely az egész világra hatással lehet.
Vágólapra másolva!

Folyamatos vita alakult ki az elemzői és befektetői társadalomban az amerikai jegybank első szigorításának időpontjával kapcsolatban, hisz annak tovagyűrűző hatása lehet az egész világgazdaságra. Sokan félnek tőle, hisz jelentős átárazódási folyamatokat indíthat be, szép lassan pontot téve a globális pénzbőség időszakára.

Igazából már a FED különféle eszközvásárlási programjai idején beindultak a találgatások, hogy mikor történhet meg az első kamatemelés.

A jelenlegi kvázi zéró kamat 2008 vége óta van érvényben, a legutolsó kamatemelés pedig 2006-ban volt.

A QE-programok idején a jegybanki kommentárokban is az szerepelt, hogy belátható időtávon belül továbbra is marad az ultra laza monetáris politika, aztán szép lassan elkezdtek megjelenni a 2015-2016 környéki időpontok. 2014 őszén teljesen kivezetésre került az eszközvásárlási program, azóta pedig csak az a kérdés, mikor indul be a szigorúbb monetáris politika.

Korábban elég nagy esélyt adtak a 2015. júniusi dátumnak, és ennek megfelelően a dollár is markáns erősödésen ment keresztül, ráadásul oly mértékben, amit már az amerikai vállalatok és gazdaság is megérzett. Ez már az első negyedéves GDP-adaton is nyomot hagyott, ráadásul meglepetésre 0,7 százalékkal csökkent a gazdasági teljesítmény.

Ennek megfelelően a piaci szereplők el is bizonytalanodtak az első kamatemelés időpontját illetően, de maga Janet Yellen, a FED elnöke nyugtatta a kedélyeket, mondván az első negyedéves adatokban számos szezonális és átmeneti hatást lehetett érzékelni, az év hátralévő részében újra jó adatokkal lehet kalkulálni. Ugyanakkor érdemes kiemelni, hogy az amerikai jegybank nagy hangsúlyt szán a munkaerőpiaci folyamatokra és az infláció alakulására is.

Az amerikai évesített GDP-adat alakulása 2005 óta Forrás: Tradingeconomics.com
Az amerikai munkanélküliségi adat alakulása 2005 óta Forrás: Tradingeconomics.com

Mit vár most a piac?

A szereplők eddig is igyekeztek rugalmasan reagálni a változásokra,

jelenleg a szeptemberi kamatemelésnek adja a legnagyobb valószínűséget a piac, de erősen tartja magát a decemberi időpont is,

sőt egyre több elemzés szerint akár jövő év elejére is kitolódhat a döntés. Érdemes megjegyezni, hogy szeptemberben és decemberben lesz olyan FED-ülés, mely után sajtótájékoztató is tart Yellen, márpedig eddig is hozzászokhatott a piac, hogy nagyobb bejelentésekre mindig a jegybankelnök kommentárja mellett kerül(t) sor.

Persze a ma esti döntés után is lesz sajtótájékoztató (magyar idő szerint este fél 9-kor), de ma csak újabb iránymutatást várnak a befektetők. Eleve nehezen elképzelhető, hogy a folytatásos görög dráma és az Eurócsoport pénzügyminisztereinek csütörtöki megbeszélése előtt a FED nagyobb horderejű, a világpiacokra kiható döntést hozzon.

Így az amerikai jegybankárok is adhatnak maguknak még időt, hogy tanulmányozzák a gazdasági adatokat, hisz szeptemberre már bőven tudni fogják, hogyan alakulnak a második negyedéves folyamatok, lesz elég idejük, hogy monitorozzák a különféle trendeket.

Óvatosságra int az IMF

Múlt héten hozta nyilvánosságra a Nemzetközi Valutaalap a gazdasági növekedéssel kapcsolatos előrejelzéseit, mely rontotta az USA kilátásait a korábbi 3,1-ről 2,5 százalékos GDP növekedésre. Ennek megfelelően nem is volt rest felhívni a FED figyelmét arra, hogy

jó lenne, ha 2016-ra tolná ki az első kamatemelés időpontját,

mondván még nincs felkészülve az amerikai és ennek megfelelően a világgazdaság a változásokra.

Az EURUSD heti bontású árfolyamgrafikonja 2005 óta és az elmúlt egy év dollárerősödése az euróval szemben Forrás: Investing.com, Investor.hu