Az Európai Központi Bank az Eurogroup-találkozón, az eurózóna pénzügyminisztereinek válságértekezletén nem zárta ki, hogy a drámaian felgyorsult betétkivonás miatt a görög bankok nem tudnak kinyitni hétfőn.

Jeroen Dijsselbloem holland pénzügyminiszter, a testület elnöke kérdésére, hogy a bankok ki tudnak-e nyitni pénteken, Benoit Coeure, az Európai Központi Bank (EKB) igazgatótanácsának tagja ezt felelte: "holnap igen, de hogy hétfőn mi lesz, azt nem tudom".

Apadnak a betétek

Görög bankárkörökből származó értesülések szerint hétfőtől szerdáig 2 milliárd eurót vettek ki a betétesek a görög bankokból. Ez kétszerese annak, amennyit az EKB a héten jóváhagyott a rendkívüli likviditási támogatási alapból (ELA).

Nem kizárt, hogy nem tudnak kinyitni hétfőn a görög bankokForrás: REUTERS/ALKIS KONSTANTINIDIS

Nincs terv a tőkekorlátozásra - mondják

Ha ez így folytatódik, akkor a görög kormány kénytelen lesz tőkekorlátozásokat bevezetni - mondják a szakértők. A görög pénzügyminisztérium egy tisztviselője nem kommentálta a betétkivonásra vonatkozó adatokat, de azt mondta, hogy nincs terv a tőkekorlátozás bevezetésére. 

A görög központi bank adatai szerint már januártól májusig 29,4 milliárd euró bankbetétet számoltak fel, így a betétek összege 128 milliárd euróra esett.