A Market nyerte a vizes vb építését

Dagály uszoda, alapkőletétel, Orbán Viktor miniszterelnök, Tarlós istván főpolgármester, Julio Maglione, a FINA elnöke
Dagály uszoda ünnepélyes alapkőletétel 2015 május 15-én - résztvevők Orbán Viktor miniszterelnök.
Vágólapra másolva!
A Garancsi István érdekeltségébe tartozó Market Építő Zrt. nyerte a 2017-es vizes vb-re tervezett uszodakomplexum létesítésére kiírt közbeszerzést.
Vágólapra másolva!

A Market Építő nettó 38,6 milliárd forintért vállalta a 2017-es vizes világbajnokság megrendezéséhez szükséges uszodakomplexum létesítésére irányuló beruházás tervezési, építési, szerelési munkáinak elvégzését, valamint az ezekhez kapcsolódó szolgáltatások ellátását.

A közbeszerzési értesítőből az is kiderül, hogy mindössze három céget hívtak meg a tenderre: a nyertes Market Építő mellett a Magyar Építő Zrt. és a STRABAG-MML Kft. tehetett ajánlatot. A beruházást a költségvetésből finanszírozzák, uniós forrás nincs a vizes vb-re.

Márciusban még olcsóbbnak tűnt

Korábban még arról szóltak a hírek, 24,5 milliárd forintba kerül Magyarországnak az, hogy megrendezi a 2017-es vizes világbajnokságot. Erről márciusban Gyárfás Tamás, a Magyar Úszó Szövetség elnöke, a Nemzetközi Úszó Szövetség alelnöke beszélt.

A Magyar Közlönyből azonban később kiderült, hogy a kormány három évre 49 milliárd forintot különített el a budapesti rendezésre – áfával együtt a Market pont ennyit kap a munkákért.

Orbán: Ez lesz a legnagyobb

Április közepén Orbán Viktor miniszterelnök és Julio C. Maglione, a Nemzetközi Úszó Szövetség elnöke írta alá a 2017-es vizes világbajnokság budapesti rendezéséről szóló megállapodást Lausanne-ban.

Letették a Dagály uszoda alapkövét Fotó: Szabó Gábor - Origo

A kormányfő akkor azt mondta, hogy

ez lesz a legnagyobb sportesemény,

amelyet az ország valaha rendezett, sőt a látogatók száma alapján kiderülhet, hogy minden tekintetben a legnagyobb esemény, amelyet valaha rendezett Magyarország.