Van, aki pozitív végkifejletet sejt görög ügyben

Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök és Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke
Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök és Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke
Vágólapra másolva!
Kiran Ganesh, aki a svájci vagyonkezelő, a UBS vezető portfólió-stratégája pozitív végkifejletet sejt Görögország kapcsán, mivel szerinte június 30-a előtt átfogó megállapodás jön létre az IMF és Görögország között. 
Vágólapra másolva!

Kiran Ganesh az Alapblog.hu-nak adott interjúban beszélt a görögökkel kapcsolatos véleményéről, illetve arról, hogy milyen befektetési trendeket és vételi lehetőségeket lát a piacon, valamint mely piacokban kockázatokat.

A befektetési szakértő szerint

az IMF–EU–Görögország megállapodásnak messze nagyobb a valószínűsége, mint annak, hogy Görögország kiválik az euróövezetből.

Szerinte a megállapodást még június 30-a előtt tető alá hozzák a felek. Nem tartja kizártnak a Grexitet sem, ezért ügyfeleiknek 3 különböző forgatókönyvet vázolnak fel Görögország kapcsán.

  1. Ha Görögország bent marad az övezetben, akkor most jó árakon lehet beszállni az euróövezet országainak részvénypiacaira. A mostanit jó bevásárlási lehetőségnek tartja a szakember.
  2. Ha Görögország kiszáll ugyan az övezetből, de a dolgokat az EKB „helyükre teszi”, mégpedig azzal, hogy értésre adja: „mindenáron megvédjük az eurót”. Ebből a piac arra következtet, hogy a Központi Bank agresszíven hozzálát a spanyol és az olasz kötvényhozamok letöréséhez, más szóval keményen bevásárol belőlük.
  3. Ha a görögök kilépnek, az EKB ezt ölbe tett kézzel nézi végig, vagyis Draghi nem tesz egyértelmű nyilatkozatokat arról, hogy mindent megtesznek az euró megvédéséért – ez a legcsekélyebb valószínűségű forgatókönyv.
Vajon Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök látja már a jövőt? Forrás: PAUL HANNA/REUTERS

A 2. és 3. esemény megtörténte esetén is bevásárolna európai részvényekből a UBS, mert egyre észrevehetőbb mértékben kezd beindulni a növekedés Európában. Ennek kézzelfogható jele a nyugati országokban a fogyasztás-élénkülés. Ezen túlmenően minden övezetbeli országban és általában Nyugaton mindenütt csökken a munkanélküliség. „A dolgok pozitív alakulását befolyásolta az EKB kötvényvásárlási és az általános, a kereskedelmi bankokat segítő programja.

– nyilatkozta Ganesh az Alapblog.hu-nak.

Banki papírokat vásárolnak és olyan a cégek papírjait, amelyek korszerűen, innovatívan vesznek részt a kis- és nagykereskedelemhez kapcsolódó fogyasztás élénkítésében.

Csak óvatosan Kínával

Kínáról ugyanakkor erőteljesen állítja Kiran Ganesh, hogy ott buborékképződésről lehet már beszélni. Nagyon óvakodnak is Kínától a portfólió-kialakításban, nem is ajánlják ügyfeleiknek az erre a piacra való belépést.

Ha Kínában kipukkad a lufi, abból annyit fog Európa és Amerika megérezni, hogy a kínaiak kevesebb importárut fognak vásárolni, kevesebbet fognak utazni külföldre, kisebb luxust fognak megengedni maguknak.

Egyre több kockázat látható a kínai tőzsdével kapcsolatban. Forrás: Forbes

Jöhetnek a kamatemelések

A nulla kamatkörnyezetről beszélgetve megjegyzi a szakértő, hogy ezt a kérdést aránylag jól kezelik a nagy jegybankok. A piac kezdi megelőlegezni a kamatemelési ciklus beindítását a jegybankok részéről. „Minden értesülésünk azt egyértelműsíti, hogy

Amerikában elindul a kamatemelési ciklus szeptembertől. De nem várunk jelentős emeléseket, lassú és kiszámítható ütemben követik majd egymást ezek az emelések”

– tette hozzá Ganesh.

Janett Yellen vezette FED beindíthatja a kamatemeléseket Forrás: Kevin Lamarque | Reuters

Túl erős a politikai szerepvállalás régiónkban

Közép-európai kitettséggel nem kifejezetten rendelkeznek, melynek az az egyik oka, hogy ezt a régiót kicsinek tartják, másrészt néhány közép-európai országban túl erős a politikai, állami szerepvállalás a gazdaságban. „Általában azt a tanulságot vontuk le, hogy

jobb távol maradni az olyan országoktól, amelyekben a vállalatoknak, az egész piacnak erős a politikai beágyazottsága,

ahol a kormányok simán megtehetik, hogy beleavatkoznak a piaci folyamatokba. Oroszországot külön kiemeli, mint elrettentő példát: „Oroszországtól inkább távol tartjuk magunkat, mert kiszámíthatatlan és kockázatos” - emelte ki Ganesh.

A dollár tovább erősödhet

A nagyobb devizákkal kapcsolatban határozott véleményt fogalmazott meg Ganesh: „A dollár tovább fog erősödni az euróval és a jennel szemben. Azért, mert Amerikában előbb fog beindulni a kamatemelés, mint bárhol másutt. Szerintünk az idén az euró a dollárral szemben a jelenlegi 1,12-es szintről 1,05-re fog gyengülni. Japán viszonylatban 124 jent várunk egy dollárral szemben.”

A teljes interjú elérhető itt: http://alapblog.hu/nyugat-europa-jo-kina-rossz-piac/