Eszeveszett pénz van a luxusban

Palazzo di Amore luxus ingatlan
Palazzo di Amore
Vágólapra másolva!
Jeff Greene amerikai milliárdos szerint óriási lufi fújódik a luxus ingatlan- és műkincspiacon, köszönhetően a jegybanki pénzpumpáknak. A baj csak az, hogy az elmúlt évek felfutása alig volt hatással a középosztály vásárlóerejére, pedig a tartós fellendüléshez rájuk lenne szükség.  
Vágólapra másolva!

Buborékoktól és lehetőségektől hemzseg a piac

A laza monetáris politika miatt tele van buborékokkal a luxusingatlanok és a műkincsek piaca, nemcsak az Egyesült Államokban, de szerte a világon – állapította meg Jeff Greene milliárdos ingatlanbefektető.

– mondta a CNBC-nek adott interjújában. A befektető szerint minden azon múlik, hogy mit fognak lépni a jegybankok.

Greene - aki a 2008-as válság előtt sikeresen spekulált az ingatlanpiaci összeomlására és emelkedett ezáltal a milliárdosok táborába - most az euró és a japán jen esésére kötött piaci ügyleteket.

A milliárdos közben az Euro Stoxx 50 index növekedésére számít, mert az Európai Központi Bank eszközvásárlási programja jótékony hatással lehet a részvényárfolyamokra, hasonlóan ahhoz, ahogy a FED QE-programja (tavaly ősszel fejeződött be) is felfelé hajtott az amerikai vállalatok árfolyamait.

Bár az egész befektetői világ azt találgatja, mikor jöhet az első FED kamatemelés, Greene szerint az amerikai kamatok hosszú ideig nem fognak jelentősen emelkedni.

A menyország Miamiban és New Yorkban van

– mondta.

„Nemcsak, hogy nulla a jegybanki alapkamat, valamint folyamatos a jegybanki pénznyomda, de mindezek tetejébe még az adókulcsaink is nagyon alacsonyak."

Jeff Greene milliárdos amerikai ingatlanbefektető Forrás: AP/Lannis Waters

Véleménye szerint a szupergazdagoknak olyan sok tőkéje van, hogy a luxusingatlanok piaca továbbra is nagyon jól megy, hozzátéve azt is, hogy az igazi menyország most Miamiban és New Yorkban van, ahol továbbra is az offshore tőke keresi magának a helyet.

Jeff Greene amúgy igazi nagymenő az ingatlanüzletben, hisz jelenleg is kb. 2 milliárd dollárnyi értékű, különféle fázisban lévő fejlesztési projektben van benne, ezen kívül 8 ezer bérbeadható apartmannal rendelkezik.

Neki is van 'problémája'

A befektetési szakember egyébként már már hét hónapja próbálja eladni Amerika egyik legdrágább ingatlanát, a Beverly Hillsben található Palazzo di Amorét, közel 195 millió dollárért. A 25 hektáros telken fekvő, közel 5 ezer négyzetméteres palotában tizenkét háló- és huszonhárom fürdőszoba van, tartozik hozzá egy szőlőültetvény, valamint egy 13 ezer palackos borospince.

De a komplexumban van elég hely vendégfogadásra is, hisz találni egy 150 beállós garázst és egy 1400 négyzetméteres szórakoztató központot is.

A világ legdrágább ingatlana, a Palazzo di Amore a kaliforniai Beverly Hillsben. Ára 195 millió dollár. Forrás: CNBC

Nem vásárol a milleniumi generáció

A hatalmas luxus ellenére Greene azt mondta, ez teljesen mértékben különbözik az átlagos lakáspiactól. Óriási probléma, hogy

a középosztály munkabérei nem növekednek, pedig ez kéne ahhoz, hogy az amerikai ingatlanpiacon igazi fellendülés legyen.

Ennek pedig az lehet a következménye, hogy a tengerentúli lakáspiacon nem fognak számottevően emelkedni az eladások, pláne, hogy az úgynevezett milleniumi generáció, a 2000-es évek fiatal felnőttjei nem akarnak vásárolni, maradnak a bérlésnél. Ráadásul a bérelt ingatlanokban olyan lehetőségeik vannak, amelyek minden igényt kielégítenek – magyarázta Greene, hozzátéve, hogy jelenleg egy olyan toronyházat húznak fel Palm Beachen, amelyben mozi, karaoke terem és még főzőiskola is lesz.