Jobb lehet a görögöknek az euró nélkül

görög ATM bankautomata pénzkivét
A bank in Athens 2015. június 19.
Vágólapra másolva!
Ha Görögország nem tudja visszafizetni a hónap végéig a Nemzetközi Valutaalaptól kapott 1,5 milliárd eurós kölcsönt, az számukra az euró, majd az Európai Unió elhagyásával járhat. A jövő hétfőre tervezett rendkívüli euróövezeti csúcstalálkozón a görög adósság kérdése lesz a középpontban. 
Vágólapra másolva!

Tíz napon belül kellene előhúzni a görög költségvetésből 1,5 milliárd eurót, amire jelenleg kevés esély látszik. Ha a görög kormány ki is fizeti ezt a tartozást, az EU által szorgalmazott nyugdíj- és munkaügyi reform hiányában továbbgörgeti maga előtt a problémát, nevezetesen egy 3,5 milliárdos hitelt, amivel az Európai Központi Banknak tartozik - írja elemzésében a Channel 4.

Visszajöhet a drachma

Közgazdászok szerint az államcsőd ellen megoldást nyújthat az euró elhagyása, a drachma visszavezetése, így a kevésbé értékes valutában törleszthetnék adósságaikat. Eurót kölcsönözni többet már nem tudna Athén,

az új valuta bevezetéséig viszont gyakorlatilag nem tudnának bért fizetni a közszférában,

elmaradna továbbá a szociális juttatások és a nyugdíjak folyósítása. Ezzel 2,6 millió görög nyugdíjas és 600 ezer köztisztviselő megélhetése kerülne veszélybe, arról már nem is szólva, hogy az előző kormány által elbocsátott mintegy 4 ezer embernek is megígérték, hogy ismét foglalkoztatják őket.

Megugrott a készpénzfelvétel Forrás: Thanassis Stavrakis/AP

Eurómilliárdokat vesznek ki

A görög bankokból máris veszélyesen nagy összegű pénzeket vesznek ki. A június 15-ével kezdődő héten összesen 3,2 milliárd eurót vontak ki a betétesek. Ebből az időszakból is kiemelkedik június 18-a, csütörtök:

egy nap alatt 1,2 milliárd euróval csapolták meg a görög bankokat.

Úgy látszik, ahogy telik az idő, és nincs megegyezés, úgy nő a betétesek félelme is.

Akadályokba ütközhet a készpénzfelvétel, akár már a jövő héttől Forrás: AFP/Louisa Gouliamaki

A görög kormánynak tőkekorlátozást kellene bevezetnie, hogy megállítsák a betétkivonást. Érthető, hogy a görögök szeretnék megőrizni euróban eltett befektetéseiket, mielőtt azt átváltják valami megjósolhatatlan értékű egyéb fizetőeszközre.

Özönlenének a turisták

A drachma visszahozásával az áruk és a szolgáltatások is olcsóbbá válnának a más fizetőeszközzel érkező külföldiek számára. Az erős angol font miatt a brit turisták a jelenleg olcsóbb Horvátország vagy Bulgária helyett minden bizonnyal ismét Görögországot választanák.

Görögország csodás tengerpartjai ismét mágnesként vonzanák a turistákat, ha alacsonyabb árakkal találkoznának Forrás: Flickr/Αλέξανδρος

Támadna az infláció

Az olcsó nyaralás és az olcsó export másik oldala, hogy megdrágulna az import.

Az élelmiszerek és gyógyszerek ára jelentősen emelkedne.

A gazdaság szűkülésével az adóbevételek is csökkennének, a kormány pedig beindítaná a pénznyomdát, hogy finanszírozza a kiadásait.

Hatalmi vákuum jöhet

Ha a kormányzó Sziríza nem képes megmenteni Görögországot, hatalmi vákuum alakulhat ki, ami az újfasiszta Arany Hajnal és a kommunisták malmára hajthatja a vizet. A két pártnak jelenleg együtt 12 százalékos támogatottsága van. Ha ismét utcai zavargások lesznek, mint néhány évvel ezelőtt, akkor a turisták száma megcsappanhat az olcsóság és a gyönyörű táj ellenére is.

Turisták üldögélnek az Akropolisz előtt Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Michael Kappeler

Beindulhat a dominó

Elemzők attól tartanak, hogy Görögország esetleges kiválása az eurózónából dominóként rántaná magával Portugáliát, Spanyolországot és Olaszországot, mint a zóna leginstabilabb gazdaságait. Hiszen ha Görögország megteheti, hogy feladja az eurót, miért ne tehetné meg az övezet bármely más országa is.

Újabb javaslat Athéntól

Az athéni kormány újabb javaslatokkal áll elő a nemzetközi hitelezőkkel folytatott tárgyalások előmozdítása érdekében - jelentette ki szombaton Alekosz Flamburarisz görög államminiszter. Arról is beszámolt, hogy Alekszisz Ciprasz görög kormányfő szombaton valószínűleg telefonon fog egyeztetni Jean-Claude Junckerrel, az Európai Bizottság elnökével.

Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök és Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke Forrás: Reuters

Flamburarisz bízik abban, az Európai Központi Bank nem szünteti be a fizetőképes görög bankok finanszírozását, mert az dominóhatást válthatna ki. Görögország 2010 óta két mentőcsomag keretében eddig 240 milliárd eurót kapott a nemzetközi hitelező intézményektől, cserébe súlyos megszorításokat és reformokat kellett végrehajtania.