16 561 milliárdot osztanak szét a képviselők

Parlament Orbán Viktor Fidesz
Parlamenti ülésnap 2015 március 30.-án
Vágólapra másolva!
Több mint húsz előterjesztést fogadhatnak el a képviselők az Országgyűlés jövő heti újabb, kétnapos rendkívüli ülésén. Kedden végleges döntést hozhatnak a 2016-os költségvetési javaslatról is.
Vágólapra másolva!

Kétnapos, rendkívüli ülést tart a jövő héten az Országgyűlés. Hétfőn az interpellációk és a napirend előtti felszólalások után a keddi javaslatok módosítóit tárgyalják majd a képviselők.

Végszavazás a büdzséről

A képviselők kedden 24 előterjesztésről dönthetnek, elsőként a jövő évi büdzséről. A Ház a módosítók megszavazásával már véglegesítette az indítványt. A 2016-os költségvetés bevételi főösszegét 15 800, a kiadásit 16 561 milliárd forintban állapították meg, a hiány pedig 761 milliárd forint lesz.

A jövő évi költségvetési javaslatról szavaz kedden az Országgyűlés Fotó: Polyák Attila - Origo

A zárószavazáshoz a Költségvetési Tanács is hozzájárult. A testület szerint az idénre várható GDP és államadósság, valamint a jövő év végére tervezett GDP reális számításokon alapul. A tanács úgy látja,

a 2016 végi államadósság 73,3 százalék lesz,

egy százalékkal alacsonyabb az idén év végére tervezettnél, vagyis teljesül az alaptörvénybe foglalt államadósság-szabály.

Terítéken az online kaszinók

A parlament emellett a közelmúltban tárgyalt indítványok közül dönt például az állami vagyont, az adóhatóságot, a mezőgazdaságot, továbbá a közlekedést érintő javaslatokról. Kedden még terítékre kerül a szerencsejáték-törvény fideszes módosítására vonatkozó indítvány is.

Az online kaszinózást is Andy Vajnának adná a Fidesz Forrás: AFP/Reinhard Kaufhold

Utóbbiról az Origo is beszámolt: a változtatás lényege, hogy az online kaszinójáték szervezésére csak olyan szervező jogosult, amely rendelkezik kaszinójáték szervezésére vonatkozó koncesszióval. A tavaly kiosztott hét kaszinókoncesszióból öt Andy Vajna, kettő pedig Szima Gábor érdekeltsége.

Az orbán Viktorral jó viszonyt ápoló kormánybiztos kaszinótulajdonos is Fotó: Tuba Zoltán - Origo

Ha az ellenzéken múlna, különadó terhelné a jövőben a szerencsejátékokat, a pénzből pedig az oktatást, az egészségügyet és a szociális ágazatot támogatnák - írta meg az Origo. A Párbeszéd Magyarországért szerint elég volt abból, hogy extraprofithoz juttassák a kaszinótulajdonosokat.