Az alapkamatot is a görögök rángatják

2015.06.22. 11:43

Londoni pénzügyi elemzők szerint a görögországi válság hatásai lerövidíthetik a Magyar Nemzeti Bank monetáris enyhítési ciklusát. Az MNB alapkamata most 1,65 százalékon áll, kedden van kamatdöntő ülés.

A monetáris tanács keddi kamatdöntése előtt a Cityben megjelentek olyan vélemények is, amelyek szerint az eddig biztosra vett keddi újabb kamatcsökkentés esélye sem száz százalék. 

A Royal Bank of Scotland (RBS) bankcsoport londoni befektetési elemzői előrejelzésükben legfeljebb 80 százalékosra taksálták a keddi MNB-kamatcsökkentés valószínűségét, és 60 százalékos esélyt látnak arra, hogy az enyhítési ciklus június után is folytatódik.

Kedden lesz kamatdöntő ülés az MNB-benFotó: Origo


A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni elemzői hétfői prognózisukban elképzelhetőnek nevezték, hogy a monetáris tanács a keddi kamatdöntéshez fűzött közleményében nem alapeseti, hanem csak alternatív forgatókönyvként tesz utalást a további enyhítések lehetőségére.

Kedden kiderül, mi lesz az alapkamattal

Kedden tartja havi kamatdöntő ülését a Magyar Nemzeti Bank. Pénteken még az elemzők többsége arra számított, hogy a monetáris tanács újabb 15 bázisponttal 1,50 százalékra csökkenti irányadó kamatát. A MNB alapkamata most 1,65 százalékon áll.

Londoni pénzügyi elemzők előrejelzéseikben azt valószínűsítik, hogy a jegybank 1,50 százalék alá csökkenti alapkamatát a jelenlegi monetáris enyhítési ciklus végére. Mindazonáltal markánsan eltérnek a vélemények arról, hogy az MNB-nek lesz-e mozgástere a kamatcsökkentések folytatására a lélektani határnak tekintett 1,50 százalékos alapkamat elérése után. 

Amennyiben a külső környezet nem változik, a következő hónapokban tovább csökkenhet az alapkamat, de elemzők 1 százalék alatti rátát nem tartanak valószínűnek. 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK