Görög válság: tovább húzzák a döntést

2015.06.22. 13:38

Angela Merkel német kancellár szerint nem valószínű, hogy a hétfői euróövezeti csúcsértekezleten hivatalos döntés születik a görög segélycsomag ügyében, de a következő napokban véglegesíteni lehet az egyezményt.

Idő, mint a tenger

"Még jó pár nap van hátra a hétből, amikor meg lehet hozni a döntést" - mondta Merkel újságíróknak.
Brüsszeli tisztségviselők is úgy nyilatkoztak, hogy Görögország "ésszerű javaslatokat" terjesztett elő, amelyek tárgyalási alapul szolgálhatnak, és noha hétfőn valószínűtlen a végleges megállapodás, eredményes tárgyalások kezdődhetnek. A megállapodásnak azonban feltétele, hogy a javaslatokat mindhárom hitelező intézmény, az euróövezet, az IMF és az Európai Központi Bank is elfogadja.

Görög nemzetiszínű zászló lobog az athéni Akropolisz falánForrás: MTI/AP/Petrosz Jannakurisz

Ötmilliárdos többlet

A Capital című görög pénzügyi lap úgy tudja, hogy a görög kormány által javasolt intézkedések a következő másfél évben 5 milliárd euró többletbevételt hozhatnak. A lap szerint az alapvető élelmiszerek áfáját 13 százalékról 23 százalékra emelik, érvényben hagyják az ingatlanadót és különadót vetnek ki a jövedelmekre és a profitokra. A nyugdíjkorhatárt 67 évre emelik és felülvizsgálják a nyugdíjkedvezményeket. (Jelenleg a nyugdíjkorhatár a férfiaknál 63 év a nőknél 59 év.) Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök ugyanakkor kizárta a nyugdíjcsökkentést és az energiaárak emelését.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK