Görög válság: tovább húzzák a döntést

Athén, 2015. június 22.
Görög nemzetiszínű zászló lobog az athéni Akropolisz falán 2015. június 22-én, az euróövezeti országok állam-, illetve kormányfőinek a görög adósságválság ügyében összehívott rendkívüli tanácskozása napján. (MTI/AP/Petrosz Jannakur
Athén, 2015. június 22. Görög nemzetiszínű zászló lobog az athéni Akropolisz falán 2015. június 22-én, az euróövezeti országok állam-, illetve kormányfőinek a görög adósságválság ügyében összehívott rendkívüli tanácskozása napján. (MTI/AP/Petrosz Jannakurisz)
Vágólapra másolva!
Angela Merkel német kancellár szerint nem valószínű, hogy a hétfői euróövezeti csúcsértekezleten hivatalos döntés születik a görög segélycsomag ügyében, de a következő napokban véglegesíteni lehet az egyezményt.
Vágólapra másolva!

Idő, mint a tenger

"Még jó pár nap van hátra a hétből, amikor meg lehet hozni a döntést" - mondta Merkel újságíróknak.
Brüsszeli tisztségviselők is úgy nyilatkoztak, hogy Görögország "ésszerű javaslatokat" terjesztett elő, amelyek tárgyalási alapul szolgálhatnak, és noha

hétfőn valószínűtlen a végleges megállapodás,

eredményes tárgyalások kezdődhetnek. A megállapodásnak azonban feltétele, hogy a javaslatokat mindhárom hitelező intézmény, az euróövezet, az IMF és az Európai Központi Bank is elfogadja.

Görög nemzetiszínű zászló lobog az athéni Akropolisz falán Forrás: MTI/AP/Petrosz Jannakurisz

Ötmilliárdos többlet

A Capital című görög pénzügyi lap úgy tudja, hogy a görög kormány által javasolt intézkedések a következő másfél évben 5 milliárd euró többletbevételt hozhatnak. A lap szerint az alapvető élelmiszerek áfáját 13 százalékról 23 százalékra emelik, érvényben hagyják az ingatlanadót és különadót vetnek ki a jövedelmekre és a profitokra.

A nyugdíjkorhatárt 67 évre emelik

és felülvizsgálják a nyugdíjkedvezményeket. (Jelenleg a nyugdíjkorhatár a férfiaknál 63 év a nőknél 59 év.) Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök ugyanakkor kizárta a nyugdíjcsökkentést és az energiaárak emelését.