Soha nem térül meg, ráadásul kockázatos is a Paks 2 beruházás - állítja Jávor Benedek PM-es európai parlamenti képviselő, aki a birtokába került MVM-es illetve akadémiai tanulmányokra, iratokra hivatkozik.

Ha a technológiai, kivitelezési problémákat meg is oldják a Paks 2 beruházásnál, az elkészült két blokk működtetése veszteséges lesz - állította a birtokába került, blogján nyilvánosságra is hozott dokumentumok alapján Jávor Benedek, a Párbeszéd Magyarországért EP-képviselője.

Kockázatos és veszteséges?

Az új paksi erőmű pénzügyileg kockázatos, a villamosenergia-rendszert alapjaiban destabilizáló beruházás lesz, ami soha nem térül meg és súlyos környezeti problémákat okoz majd. Jávor Benedek ezeket a Magyar Villamos Művek Zrt. belső elemzésére és az MTA feljegyzéseire hivatkozva mondta.

Jávor Benedek szerint kockázatos, veszélyes, és veszteséges lehet a beruházásFotó: Polyák Attila - Origo

Jávor szerint az MVM belső köreiből származó dokumentumban a cég belső szakmai grémiuma javaslatokat tesz a 2014 májusi, aktualizált megvalósíthatósági tanulmányról, elemzve a paksi bővítés pénzügyi, környezeti, villamosenergia-rendszerbe illeszthetőségi kérdéseit, de a kormánynak igen jó oka van, hogy ezeket ne hozza nyilvánosságra.

A 2014-es megvalósíthatósági tanulmány felülvizsgálati javaslata első oldalaForrás: javorbenedek.blog.hu
A 2014-es megvalósíthatósági tanulmány felülvizsgálati javaslata második oldalaForrás: javorbenedek.blog.hu

Túl sok energiát termelne?

Jávor Benedek az "akadémiai körökben" készül két további dokumentumról pedig azt mondta, azok egyike egy elemzés, amelyik alapján a Paks 2 beruházás során létrejövő villamosenergia-termelő kapacitás nem illeszthető bele a magyar villamosenergia-termelő rendszerbe.

A villamosenergia-kapacitásról szóló megjegyzések első oldalaForrás: javorbenedek.blog.hu
A villamosenergia-kapacitásról szóló megjegyzések második oldalaForrás: javorbenedek.blog.hu
A villamosenergia-kapacitásról szóló megjegyzések harmadik oldalaForrás: javorbenedek.blog.hu
A villamosenergia-kapacitásról szóló megjegyzések negyedik oldalaForrás: javorbenedek.blog.hu

Az ellenzéki politikus hozzátette: Paks 2 a meglévő paksi blokkokat fogja kiszorítani a termelésből.

A paksi atomerőmű vezérlőközpontjaForrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Az ellenzéki politikus kitért arra is, hogy miközben az új erőmű százmilliárd forintos nagyságrendű éves veszteséget fog termelni, a jelenlegi profitábilis paksi blokkokat is veszteségessé teszi majd. Egy másik, akadémia körökből származó iratra hivatkozva pedig azt is állíltotta, hogy a párhuzamosan futó hat blokk hűtővízellátása sem oldható meg problémamentesen.

A hűtővízellátás problémáját taglaló dokumentumForrás: javorbenedek.blog.hu