A gönci barack szerencséje, avagy mi van a pálinkán túl?

gyilokpalló, Boldogkőváralja, vár
Így fest Boldogkőváralja a várból
Vágólapra másolva!
Áldás vagy átok a hungarikum? Milyen felelősséggel bír egy enyhén szólva lemorzsolódó térségben a vállalkozó? Hogy kerül a gönci barack Boldogkőváraljára? A tömegigények gyors kielégítése vagy a hosszabb távú, tervezett, de lassabb ütemű építkezés éri meg jobban? És egyáltalán: van-e élet Budapesten túl?
Vágólapra másolva!

Gönci barack és helyi identitás

Július 4-én és 5-én negyedik alkalommal rendezi meg a Gönci Barack Vigasságot Boldogkőváralján a BESTILLO Pálinkaház. Az esemény főszereplője a földrajzi oltalom alatt álló gönci barack, és minden, ami abból készül. Kopernikusz után szabadon: a boldogkőváraljaiak barackcentrikus világképe szerint ezekben a napokban a Föld is a gönci barack körül forog. A rendezvényen a barack minden létező formában megjelenik, végig lehet nézni a feldolgozását és komoly empirikus tapasztalat szerezhető a hihetetlenül finom barackos ételek és italok végigkóstolásával is. A kiemelkedő nemzeti értékek közé tartozó gönci kajszi olyan, mint Colombo felesége: mindenki hallott már róla, de kevesen tudnák pontosan leírni. A BESTILLO amellett, hogy prémium minőségű pálinkát gyárt belőle, célul tűzte ki a gönci barack ismertségének növelését és a helyi értékek, helyi identitás erősítését.

Igaz, hogy a pálinka hungarikum, a gönci kajszi pedig kiemelt nemzeti érték, de a hungarikumok megosztóak, fogadtatásuk vegyes. Sokan a politikai színezetet látják bennük, ám vitathatatlan, hogy megkülönböztető, csak egy adott területre jellemző termékkel, adottsággal rendelkezni mindentől függetlenül előnyt jelent és a helyi identitásnak is jót tesz. Ez történik ma a gönci barackkal Boldogkőváralján. A minden nyáron a barackérés idejére időzített rendezvény egyértelmű célja a gönci barack presztizsének emelése. A szervezők szándéka, hogy minél többen megismerjék, megkóstolják és az értékén kezeljék ezt a különleges gyümölcsöt, hozzájárulva ezzel a sokszínűség és a fogyasztói tudatosság erősítéséhez.

Így fest Boldogkőváralja a várból Forrás: Bestillo Kft.

Gönc és környéke

Felmerül a kérdés: hogy kerül a gönci barack Boldogkőváraljára? A hivatalos meghatározás szerint a gönci barackot nem Gönc területén, hanem több, mint 40 környékbeli településen termesztik. A földrajzi árujelzővel ellátott termékek származási helyét szigorúan ellenőrzik.

Olyan ez, mint a portói bor: Portó városának környékén, a Douro völgyében vannak az ültetvények, a portói szőlője csak ezekről a kijelölt, speciális talajjal és klímával bíró részekről származhat és csak helyben, a saját hagyományok pontos betartásával lehet feldolgozni.

Vavrek Zsolt, a Bestillo Kft. egyik alapítója meséli, hogy az egykor népszerű gönci barackot mára sok helyen felváltották a kevésbé zamatos, ám jobban szállítható és tárolható fajták. A BESTILLO a kezdetektől az értékőrzés és az egyediség mellett tette le voksát: az érzékeny és különleges gönci kajsziből készíti pálinkáit, a gyümölcsöt a saját ültetvényéről szüretelve. Így a csemeték ültetésétől a rügyfakadáson át a barack éréséig a teljes folyamatot felügyelni tudják, ami messzemenő garancia a minőségre. Mivel ma már a legnagyobb, egybefüggő göncibarack-ültetvények Boldogkőváralja környékén találhatóak és itt áll a pálinkafőzde is, kézenfekvő volt, hogy a Gönci Barack Vigasság központja is ez a hely legyen.

Barackot a pohárba, barackot a tányérra!

A Gönci Barack Vigasság ideje alatt a BESTILLO Pálinkaházban óránként „párlatvezetés” indul a főzőmester és szakértő munkatársak kíséretében.

Lesz kóstolás, verseny és lekvárfőzés, készül a barackből szörp, hagyományos és különleges, fúziós étel is. A pálinkagyár alapítóinak célja, hogy országszerte rákapjunk híres gyümölcsükre és mindenre, ami abból készül, pálinkától chutneyn át lekvárig és szörpig. A rendezvény gasztronómiai felhozatala is különleges lesz: képviseli magát Encs sztárvendéglője, az Anyukám mondta, a Sárga borház, az Aranygombos, a debreceni Ikon, illetve a mostanában Szlovákiában minden versenyt megnyerő Kassai Séfek és Cukrászok Egyesülete is. Mint Vavrek Zsolt meséli, a Vigasságra csak kézműves terméket előállító kisvállalkozás teheti be a lábát: „Arra törekszünk, hogy a helyi ízeket és kis cégeket népszerűsítsük és támogassuk. Szerencsénkre egyre több az országos – sőt, mondhatni nemzetközi nívójú – vállalkozás a régiónkban. Az Anyukám Mondta hivatalosan is a vidéki Magyarország ezüstérmes étterme. A Vigasságon is helyet kapó Mádi Sajt termékeiért az ország másik végéből is képesek a sajtrajongók elutazni, a göncruszkai református gyülekezet biomézei pedig külföldön ismertebbek, mint itthon. A rendezvény kifejezetten családias és gyermekbarát. Több száz bálából épül szalmavár gyerekeknek, 2-3 óránként tart előadást a Taurin cirkusz, zsonglőrökkel, bűvészekkel, erőművészekkel, esténként tűzzsonglőrködéssel, de lesznek kézműves bemutatók és foglalkozások is. A belépőjeggyel meg lehet nézni a vár kiállításait, a vár és a Bestillo kert között pedig kisvasút jár.”

A szervező hozzáteszi, az évről évre igényesebb zenei program is azt mutatja, jól éreztek rá három évvel ezelőtt: a fesztivál közönségsiker, a helybeliek pedig nagyon értékelik a megnövekedett forgalmat.

Civil vagy vállakozó?

Vavrek Zsolték vállalkozóként civil elképzelésekkel építik a közösség jövőjét. A BESTILLO munkát és megélhetést ad pár környékbeli családnak, de ők azt szeretnék, ha a gönci barack ügye nem csak az övék lenne. A falunapokhoz szokott vidéknek idő kellett, míg elfogadták: ez a rendezvény nem a helyiek szórakoztatására jött létre. Sőt! Aki él és mozog, ilyenkor plusz bevételre tehet szert. A szálláshelyek korán betelnek, a résztvevők, a szereplők és a közönség száma minden évben magasabb. „Köztudottan elmaradott térség a miénk, ennek az ünnepnek a barackkal és annak feldolgozásával fontos üzenete van – magyarázza Vavrek Zsolt. A Gönci Barack Vigasság látogatói nem csak egy különleges és nívós eseményen szórakozhatnak, de minden itt elköltött fillérjük közvetlenül a szolgáltatóhoz vándorol. A helyiek mára nem csak a gönci barack legendás múltjára büszkék, de látják a benne rejlő értéket is: egyedi, megkülönböztetett és ráadásul nagyon szerethető gyümölcsükre turizmus, helyi termékek és hosszú távon perspektíva épülhet. És ez mindenkinek jó.”

Információ: www.goncibarack.hu