Kitörő öröm Európában

siker öröm cél nyereség profit hangulat befektetés
Vágólapra másolva!
Kirobbanó formában kezdték a hétfő reggelt az európai börzék, miután Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök új megállapodási javaslattal állt elő vasárnap. Azóta egyre több részlet is napvilágra került, Angela Merkel szerint pedig van még idő a megállapodásra. Mindenesetre a részvénypiacok kitörő erőben vannak, a görög részvényeket pedig szinte szétszedik. 
Vágólapra másolva!

Két kézzel kapkodják a görög bankok részvényeit

Úgy tűnik, hogy a görög kormány késznek mutatkozik arra, hogy a nemzetközi hitelezőknek is megfelelő javaslattal álljon elő, legalábbis a híradások ezt mutatják. Emellett az Európai Központi Bank ma délelőtti rendkívüli ülésén újra megemelte a görög bankrendszer számára biztosított ELA-keretet, azok után, hogy múlt héten már kétszer is hasonlóképpen tett.

A békülékenyebb hangnemnek köszönhetően a görög tőzsdeindex 8 százalékos emelkedésben van, köszönhetően a bankrészvények szárnyaló teljesítményének.

A görög bankrészvények teljesítménye 2015. június 22-én (hétfő) délelőtt Forrás: Investing.com, Investor.hu
A görög tőzsdeindex napos bontású árfolyamgrafikonja Forrás: Investing.com

Európa is örvend

Nem csak a görög tőzsde profitálhat a mai mozgásokból, a jó hangulat egész Nyugat-Európára átterjedt, hisz a német és francia tőzsdeindex is 3,3 százalékos pluszokat mutat, a reggeli nyitás óta folyamatos emelkedést produkálva. A legkiemelkedőbb teljesítményt a német autóipari részvények adják, a BMW 5, a Daimler 4, a Volkswagen pedig 3 százalékos erősödéssel kezdte a hét első napját.

DAX-index órás bontású árfolyamgrafikon Forrás: Investing.com

A hazai börzére is jutott valami az örömből

A magyar tőzsdére kevesebb jutott ma a lelkesedésből, bár még így is 0,8 százalékos emelkedést látni a BUX-indexnél. Az OTP és Magyar Telekom részvényei 1-1,5 közötti erősödésben vannak, míg a MOL és a Richter szerényebb pluszokat mutat.