Nincs ugyan napirenden a Nemzetgazdasági Minisztériumban a Szép kártya felhasználhatóságának szűkítése, de a minisztérium szerint ősszel érdemes lehet egy újabb számvetést készíteni az érintettek bevonásával, tekintettel arra is, hogy a turizmusban érdekelt vállalkozások évek óta csökkentenék a vendéglátás szerepét a kártya felhasználásában.

A Nemzetgazdasági Minisztérium leszögezte, hogy a tárcánál nem készült a Szép kártya elfogadásának megváltoztatásáról, vagy az elfogadóhelyi hálózat bármilyen szűkítéséről szóló előterjesztés.

Hamburgerre és sült krumplira nem járna

A tárca gazdaságfejlesztésért felelős államtitkára, Glattfelder Béla korábban egy szakmai konferencián a Szép kártya rendszerének továbbfejlesztése kapcsán beszélt arról, hogy az elfogadók köréből kikerülhetnek a gyorséttermek, mert az eredeti céloknak megfelelően a szálláshelyeknek és a szabadidős tevékenységeknek kellene nagyobb szerepet szánni.

Az OTP akkor attól tartott, hogy a vendéglátás célú felhasználhatóság bármilyen szűkítése hátrányosan hat majd a belföldi turizmusra.

Az a közleményében azt írta, hogy az államtitkár korábban egy hozzá beérkezett szakmai javaslatot ismertetett, "ami nyilvánvalóan nem tekinthető a kormány álláspontjának", így annak megvalósíthatóságáról sem foglalnak állást.

Idén csaknem 1 millárd forint ragadt a Szép kártyákonForrás: Thinkstock

Közölték, hogy a Szép kártya és a hozzá kapcsolódó adókedvezmények bevezetésének elsődleges célja a belföldi turizmus élénkítése volt. 2012-től, mióta a kártya három zsebes felosztása kialakult és a vendéglátás zseb létrejött, egyre dominánsabbá vált a költésekben az alacsonyabb kategóriájú vendéglátási szolgáltatások igénybevétele, és a napi munkahelyi étkezés.

Jelenleg a Szép kártya költések fele vendéglátóhelyen történik. Mint írták, a turizmusban érdekelt vállalkozások és szakmai szervezetek évek óta javasolják, hogy valamilyen módon állítsák ismét erőteljesebben a turizmus szolgálatába a kártyát, vagyis csökkentsék a vendéglátás szerepét.

Ősszel finomíthatnak

Az NGM a kezdetektől nyitott a kártyával kapcsolatos szakmai javaslatokra, azokat időről időre áttekintik, és ha indokolt, módosítják, finomítják a rendszert. "Jelenleg ez nincs napirenden, de úgy gondoljuk, hogy az ősz folyamán, a turisztikai főszezont követően érdemes egy újabb számvetést készíteni. Ahogy korábban, úgy ezután is be fogjuk vonni az érintett szereplőket - kártyakibocsátókat, ágazati szakmai szervezeteket - ebbe a gondolkodásba" - fogalmaztak.