Újabb történelmi mélypontra, 1,5 százalékra csökkentette a jegybank Monetáris Tanácsa az alapkamatot. Ez megfelel az elemzői várakozásoknak, van olyan szakember, aki az 1,2-1,3 százalékos alapkamatot sem tartja kizártnak 2015 végére.

A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa 15 bázisponttal, újabb történelmi mélypontra, 1,5 százalékra csökkentette a jegybanki alapkamatot június 23-ai, keddi ülésén. A testület az előző, május 26-i kamatdöntő ülésén is 15 bázisponttal mérsékelte az alapkamatot, és közleményükben megismételték: mindaddig folytatódhat az óvatos kamatcsökkentés, amíg az a középtávú inflációs cél elérését támogatja. 

A mostani döntés után a figyelem a jegybank 15 órakor megjelenő közleményére fog szegeződni, mivel most ismerheti meg a piac az MNB növekedési és inflációs előrejelzését, erről itt írtunk bővebben.

Az elemzők erre számítottak

A döntés megfelel az elemzői várakozásoknak, ezt jósolta a Reuters hírügynökség által megkérdezett 20 szakértő mindegyike. A Reuters által június 12-17. között megkérdezett szakértők némelyike szerint az MNB az év végére 1,2-1,3 százalékra csökkenti az alapkamatot. A megkérdezettek véleményének az átlaga szerint az alapkamat 1,5 százalék lesz az év végén, és 2 százalék a jövő év végén.

Londoni pénzügyi elemzők szerint a görögországi válság hatásai lerövidíthetik a Magyar Nemzeti Bank monetáris enyhítési ciklusát.