Reális lehet az uniós források teljes lehívása

Csepreghy Nándor politikus, a magyar kormány fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkára ad interjút Ignácz Józsefnek az Alíz utcában 2015 május 21-én Csepreghy Nándor politikus, a magyar kormány fejlesztéspolitikai kommunikációért
Csepreghy Nándor politikus, a magyar kormány fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkára ad interjút Ignácz Józsefnek az Alíz utcában 2015 május 21-én
Vágólapra másolva!
Csepreghy Nándor nagyon örül annak, hogy a KPMG szerint is abszolút reális, hogy Magyarország a 2007-2013-as időszakban az rendelkezésre álló uniós források 100 százalékát felhasználja.
Vágólapra másolva!

A KPMG évente megjelenő EU Funds in Central and Eastern Eurpoe jelentése szerint a 2007-2013-as uniós támogatási ciklus forrásainak 87 százaléka, 21,7 milliárd euró már eljutott a kedvezményezettekhez 2014 végéig, amely az előző évi 62 százalékos kifizetési arányhoz képest 25 százalékpontos növekedést jelent, és meghaladja az uniós átlagot.

Igazolja a kormányt

Csepreghy Nándor szerint ez visszaigazolja a kormány fejlesztéspolitikai rendszer átalakítására tett lépéseinek helyességét, köztük azt, hogy 2013-ban a Miniszterelnökséghez került a korábbi Nemzeti Fejlesztési Ügynökség és uniós források felhasználásának felügyelete.

Régiós második

A tanulmány megerősíti, hogy 2014 végéig a teljes uniós keret 87 százalékát kifizették Magyarországon, ezzel a régióban a második helyen állt. Jelenleg a 2007-2013-as időszak kifizetési szintje 7706 milliárd forinton áll, kevesebb mint 500 milliárd forintot kell az idei év végéig kifizetni a teljes keretösszeg lehívásához - mondta.

Csepreghy Nándor örül, hogy a KPMG szerint is reális a 100 százalékos lehívás Fotó: Szabó Gábor - Origo

Az Origo kérdésére az államtitkár elmondta, hogy ezt a pénzt már szinte biztos le tudjuk hívni, hiába vannak befagyasztva egyes kifizetések, hiszen a túlszerződések biztosítják, hogy más területek felé lehessen csoportosítani az uniós pénzeket.

A 2020-ig terjedő ciklus nyertesei lehetünk

A jelenlegi ciklusban már ez év végéig lehet százmilliárd forintra pályázni. A 2020-ig terjedő időszakban az egy személyre eső fejlesztési forrás eléri a 712 ezer forintot - mondta. Csepreghy beszélt arról, hogy a kormány a kis- és középvállalkozások (kkv-k) versenyképességének javítása érdekében csökkentette a forrásokhoz jutás adminisztrációját, bevezette az elektronikus ügyintézést és az e-információközlést.