Varga elmagyarázza a költségvetést

Varga Mihály; Banai Péter Benő Budapest, 2015. június 23.
Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter (j) és Banai Péter Benő államháztartásért felelős államtitkár a 2016. évi költségvetésről a Parlamentben tartott sajtótájékoztatón 2015. június 23-án.
MTI Fot
Budapest, 2015. június 23. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter (j) és Banai Péter Benő államháztartásért felelős államtitkár a 2016. évi költségvetésről a Parlamentben tartott sajtótájékoztatón 2015. június 23-án. MTI Fotó: Kovács Tamás
Vágólapra másolva!
Az emberek számára adócsökkentést, a családok támogatását, valamint a munkahelyek megőrzését jelenti a 2016-os költségvetés – mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, miután az Országgyűlés elfogadta a jövő évi büdzsét.
Vágólapra másolva!

Varga Mihály kifejtette, hogy az Országgyűlés elfogadta azokat a legfontosabb gazdaságpolitikai irányokat, amelyeket a kormány a 2016-os költségvetésben lefektetett. Ennek megfelelően a parlament támogatta az adócsökkentésre, a munkahelyek számának növelésére, a bérek emelkedésére és a beruházások támogatására épülő politikát.

2,5 százalékos gazdasági növekedés

A tárcavezető megerősítette, hogy 2016-ban a kormány 2,5 százalékos gazdasági növekedéssel, 2 százalékos hiánnyal, 1,6 százalékos inflációval számol, és azt várja, hogy az államadósság a bruttó hazai termék (GDP) 74 százaléka alá csökken év végére.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter (jobbra) és Banai Péter Benő államháztartásért felelős államtitkár a 2016. évi költségvetésről a Parlamentben tartott sajtótájékoztatón Forrás: MTI/Kovács Tamás

Varga Mihály hangsúlyozta: jövőre az ideinél többet költ az ország egészségügyre, oktatásra, közbiztonságra és gazdaságfejlesztésre.

A 2016-os költségvetési törvény tervezetéhez a képviselők 560 módosító indítványt nyújtottak be, ezek 90 százalékát az ellenzéki pártok jegyezték. Az elfogadott módosítóknak köszönhetően néhány terület támogatása nőtt, itt példaként említette az egyes állami beruházásokat, ugyanakkor ezek a hiány mértékét nem emelték – jelezte Varga Mihály. Hozzátette, hogy az ellenzéki módosítók külön-külön 800 és 1200 milliárd forint közötti értékben növelték volna az államháztartási hiányt, és mivel az ellenzéki pártok fedezetet nem tettek e mellé, javaslataikat nem tudták támogatni.

Lesz idő a felkészülésre

Varga Mihály kiemelte: a törvény szokásosnál korábbi elfogadásával az önkormányzatoknak és a gazdasági szereplőknek bő fél évük van felkészülni a változásokra.

Beszélt arról is, hogy jövőre kiterjesztik a munkahelyvédelmi akciót – amelynek kedvezményeit eddig már több mint 800 ezer ember után vették igénybe – a mezőgazdaságban dolgozókra is. 2016-ban összesen 138 milliárd forintot hagy a kormány a munkaerő-piaci szempontból hátrányos helyzetben lévőket alkalmazó vállalkozásoknál a munkahelyvédelmi akció keretében – tette hozzá.

A miniszter kifejtette, hogy

240 ezer ember – az ideinél 40 ezerrel több – vehet részt a közfoglalkoztatási programban.

Az idei 270 milliárd forinttal szemben jövőre 340 milliárd forint jut erre.

Varga Mihály a családokat érintő intézkedésekre rátérve elmondta: a két gyermek után járó kedvezmények mértéke 10 ezerről 12 500 forintra nő jövőre, 2019-ig pedig fokozatosan 20 ezer forintra emelkedik. Ezzel 350 ezer család kerül kedvezőbb helyzetbe – hangsúlyozta. Jövőre is marad a gyed extra, és igénybe lehet venni az idén júliustól induló családi otthonteremtési kedvezményt, valamint folytatódik a Nők 40 program is.

40 ezerrel több közmunkás lehet Fotó: Bielik István - Origo

A sertéstőkehús áfája január elsejétől 27-ről 5 százalékra csökken, ezenkívül 2016-ban 230 ezerrel több, összesen 321 ezer gyermek jut majd ingyenes étkezéshez, a gyermekétkeztetésre jövőre több mint 71 milliárd forintot fordít a kormány az idei 61 milliárd forint után – ismertette Varga Mihály.
Mint mondta, jövőre az alsó tagozaton ingyenessé válik a tankönyvellátás, ami 800 ezer kisiskolás családjának jelent segítséget, a felsőbb évfolyamokon pedig a rászorultság alapján adnak támogatást.

Varga Mihály kitért arra is, hogy 2016-ban

a nyugdíjak és egyes jövedelempótló támogatások értéke az infláció mértékével, vagyis 1,6 százalékkal nő majd.

Folytatódnak a közszolgálati bérintézkedések: a pedagógusok bére 2016 szeptemberében ismét 10 százalékkal nő, a fegyveres és rendvédelmi dolgozók életpályamodellje pedig még az idén elindul 30 százalékos emeléssel, ami jövőre további 5 százalékot tesz majd ki – ismertette.

Nő az egészségügyi dolgozók bére Forrás: Thinkstock

Az egészségügyben a szakdolgozók, orvosok számára a mozgó bért érintően hoznak intézkedéseket, míg a fiatal szakorvosok jövedelmi helyzetének javítására 15,3 milliárd forint áll majd rendelkezésre – mondta Varga Mihály. A háziorvosok idei, havi 130 ezer forinttal növelt támogatása jövőre is megmarad, emellett több ezer praxist érinthet, hogy az önkormányzatok a háziorvosoknak, gyermekorvosoknak, fogorvosoknak iparűzésiadó-mentességet tudnak biztosítani.

Lesz elég tartalék

Varga Mihály kiemelte, hogy jövőre is rendelkezésre állnak a megfelelő tartalékok: a 100 milliárd forintos, általános jellegű tartalék mellett – összesen 35 milliárd forint értékben – fejezeti tartalékokat is bevezettek. Mindezeken kívül az Országvédelmi Alap 70 milliárd forintos tartaléka is rendelkezésre áll.

Lesz pénz a kerítésre

Kérdésre válaszolva Banai Péter Benő, az NGM államháztartásért felelős államtitkára elmondta: a magyar–szerb határra tervezett védvonal kiépítésének költségeit a rendkívüli kormányzati intézkedésekre elkülönített forrásból fedezhetik. Kifejtette: általánosságban a bevándorlással kapcsolatos költségeket hazai forrásból, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal költségvetéséből fedezik, de rendelkezésre állnak európai uniós források is.