Mit tegyen, ha a nyaraláson üt be a Grexit?

Görögország, Zakynthos, Ionian Sea
Görögország, Zakynthos, Ionian Sea
Vágólapra másolva!
Képzelje el, hogy épp az Égei-tenger partján tölti jól megérdemelt éves szabadságát, békésen koktélozgat a tengerparton, amikor jön a hír, hogy a görögök kiléptek az eurózónából. Vajon ki fogja tudni fizetni azt a koktélt? Vajon elfogadják a hitelkártyáját? Egyáltalán hogyan lehet jól felkészülni egy ilyen helyzetre? Az alábbi írás ezen szempontokat veszi górcső alá.
Vágólapra másolva!

Mi fog történni?

Görögország adósságáról, reformjairól és mentőcsomagjáról már hónapok óta mennek a tárgyalások, katasztrófapolitika zajlik. Az elmúlt napok nyugtalanító eseményei azonban arra utalnak, hogy a végjátékban mindannyian benne vagyunk. Bár egyelőre képtelenség megjósolni, mi lesz az eredmény, a Telegraph szerint most minden eddiginél nagyobb esély van a Grexitre, azaz arra, hogy Görögország elhagyja az eurózónát. Egyik fél sem akarja ezt, de egyik fél sem akar lejjebb adni az ehhez szükséges kompromisszumokból.

Mikor történhet meg?

A legfontosabb, 1,6 milliárd eurós adósságtörlesztést június 30-ig kell teljesíteniük a görögöknek, de elképzelhető, hogy még ez előtt döntés születik Görögországról, akár most hétvégén is, bár a Ciprasz által belengetett görög népszavazás nem ebbe az irányba mutat.

De ha Athén nem tud fizetni és kialakul a csődhelyzet, az még nem feltétlenül jelentené azt, hogy Görögországnak el kell hagynia az eurózónát.

Mindenesetre ha a hitelezőkkel és az Európai Unóval ezen a héten folytatott egyeztetések eredmény nélkül zárulnak, akkor a görög kormány és a bankok is vészforgatókönyv végrehajtására kényszerülnek.

Mi történne egy csőd esetén?

Grexit esetén államosíthatják a görög bankokat, új valutát és vélhetően tőkekorlátozásokat kellene bevezetni, megakadályozva azt, hogy az emberek kivigyék a pénzüket az országból. Ez még akkor is hatalmas felfordulást fog okozni, ha a valutaváltás azonnal meg is történik. Az Európai Központi Bank szerint egy esetlegesen létrejövő Grexit jelentős ingadozásokhoz vezetne a pénz- és tőkepiacokon.

Továbbra sem oszlanak a viharfelhők a görögök feje fölött Forrás: AFP/Aris Messinis

A brit postahivatal becslése szerint ha ez a folyamat elkezdődik, az új drachma vagy más görög fizetőeszköz bevezetéséhez legalább 18 hónapra lesz szükség, és ez alatt az átmeneti idő alatt Görögországban az eurót és az új valutát párhuzamosan lehet majd használni.

Hogyan érinti ez a nyaralókat?

A görög nyaralásra készülőknek valószínűleg azzal a problémával kell majd szembenézniük, hogy tudnak-e majd euróval fizetni, ha épp az ott-tartózkodásuk idején üt be a krízis. Elképzelhető például, hogy nem tudnak majd pénzt felvenni a bankautomatákból, ahogyan az a legutóbbi, ciprusi adósságválság idején is történt 2013 tavaszán, hisz ott is tőkekorlátozásokat vezettek be.

Athén, 2015. június 22. Egy nő megy egy euróérmét ábrázoló falfestmény mellett Athénban 2015. június 22-én, az euróövezeti országok állam-, illetve kormányfőinek a görög adósságválság ügyében összehívott rendkívüli tanácskozása napján. (MTI/EPA/Jannisz Koleszidisz) Forrás: MTI/EPA/ANA-MPA/Jannisz Koleszidisz

Ha életbe lép a valutakontroll, akkor Görögország korlátozhatja az országból kivihető euró mennyiségét,

de ilyen esetben a beutazáskor be lehet jelenteni, hogy mennyi pénzt viszünk magunkkal, és azt az összeget el is vihetjük magunkkal az országból való távozáskor.

Működik majd a hitelkártyám?

A Visa azt közölte a Telegraph újságírójával, hogy rendszeresen vesz fel, töröl vagy vált át különböző valutákat a rendszerében. Amikor egy ország felhagy egy valuta használatával, akkor a folyamatban lévő fizetések megmaradnak, addig, amíg az új fizetőeszköz be nem kerül a rendszerbe.

„Vannak ugyan olyan helyzetek, amelyek a Visa ellenőrzésén kívül esnek, de minden érintett féllel együttműködünk annak érdekében, hogy a vásárlók és a kereskedők a lehető legkevesebb kárát szenvedjék el a valutaváltásnak” – közölte a Visa szóvivője. Ennek ellenére

előfordulhat, hogy üzletek, éttermek vagy szállodák elutasítják a kártyás fizetést, még ha a rendszer működik is.

Görögország, Kefalonia, Ionian Sea Forrás: www.visitgreece.gr

Olcsóbb lehet a nyaralás?

A Grexit miatt a jövőben még olcsóbb lesz Görögországban nyaralni, de valószínűleg még nem idén nyáron, ugyanis a szállodák, éttermek, turisztikai üzletek az átmeneti időszakban ragaszkodnak majd az eurós fizetéshez.

Jobb lenne, ha később foglalnék?

Úgy tűnik, hogy a gazdasági helyzet miatt kialakult idegesség visszavetette a foglalási kedvet Görögországban. Vagyis, még mindig akad jó pár, last minute ajánlat a főszezonra is.

Ha eddig még nem foglalta le görög nyaralását, akkor a mostani felfokozott helyzetben érdemes lehet pár napot várni,

és egyébként is jobban járhat az, aki utazási irodán keresztül biztosítja utazását, mint aki egyéni szervezésű utat választ.

Az utazási irodáknak ugyanis jogi kötelezettsége, hogy gondoskodjon az utasairól a nyaralás alatt, valamint a hazatérésüket is biztosítsa, ha váratlan problémák merülnek fel. A TUI például már felkészült ezekre a váratlan helyzetekre.

Forrás: AFP/Louisa Gouliamaki

Van esély zavargásokra?

Athénban folyamatosak a tüntetések, így ha a Grexit bekövetkezne, szintén lehet zavargásokra számítani. A Telegraph szerint a külföldieket ez kevésbé érintheti, a legtöbben ugyanis a szigetekre utaznak, ahol a politikai helyzet sokkal stabilabb és a helyi lakosság főleg a turizmusból él. Ezzel együtt érdemes nyomon követni a legfrissebb híreket és a Külügyminisztérium iránymutatásait.

Tényleg kell félni?

Persze zárógondolatként azért mindenképp ki kell emelni, hogy

az eurózónából való kilépés nem az egyik pillanatról a másikra történne (ráadásul népszavazni is kellene róla), az egy jóval hosszabb procedúra lenne, és egyelőre nincs is terítéken.

Aminek viszont jóval nagyobb a valószínűsége, az egy esetleges tőkekorlátozás, ami jelentősen megnehezítené a pénzhez való hozzájutást. Ezért is fontos, hogy legyen nálunk elegendő készpénz.