Állják a sarat a nyugdíjpénztárak

Erzsébet-utalvány egy pénztárcában, cafeteria, felosztási tanácsok
Vágólapra másolva!
A kedvezőtlen változások ellenére csak 2,3 százalékkal csökkent az önkéntes nyugdíjpénztárakba befizetett munkáltatói hozzájárulások összege az első negyedévében. A hozamok jók, a tagok ragaszkodnak a hosszú távú megtakarításukhoz, amelyet a saját jövedelmükből is gyarapítanak.
Vágólapra másolva!

Meglepően jól állják a sarat a cafeteriaversenyben az önkéntes nyugdíjpénztárak – írja a Világgazdaság. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai szerint 8,36 milliárd forintot fizettek be a munkáltatók az első negyedévben, ami mindössze 2,3 százalékkal alacsonyabb a tavalyinál, 2013-hoz képest pedig 4 százalék növekedést jelent ez a szám,

Más cafeteriaelemekkel versenyez a nyugdíjpénztár Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Kedvezőtlen változások

A hozamok jók, a tagok ragaszkodnak a hosszú távú megtakarításukhoz, amelyet a saját jövedelmükből is gyarapítanak. A lap szerint ez azért meglepő, mert korábban a nyugdíjpénztárak sokat panaszkodtak, hogy a cafeteriarendszerekbe kerülve a munkavállalók az évtizedek múlva igénybe vehető nyugdíjcélú megtakarítások helyett az azonnal felhasználható juttatásokat preferálják. Idéntől pedig a nyugdíjpénztáraknak egy 200 ezer forintos kereten kell osztozniuk olyan azonnali juttatásokkal, mint például az egészségpénztár vagy az Erzsébet-utalvány.