Ma teszi közzé a legfrissebb inflációs jelentést az MNB

Ferenczi Barnabás pénz forint infláció HASZNÁLATI TÁRGY  Budapest, 2009. május 7.
Ferenczi Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank készpénz logisztikai igazgatója új fém kétszázasokat mutat a jegybank logisztikai központjában. Az új érme átmérője
Közel 1 százalékos inflációt vár 2015-re az MNB
Vágólapra másolva!
Ma délelőtt 10 órakor jelenik meg az MNB részletes, júniusi inflációs jelentése. A keddi kamatdöntő ülés utáni kommentárban már megosztott néhány fontos részletet a jegybank, de most a teljes prognózissal megismerkedhet a piac.
Vágólapra másolva!

A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa az inflációs jelentéssel kapcsolatos sarokszámokat már a keddi kamatdöntést (ahol újabb 15 bázispontot vágtak) követően közzétette a jegybank. A legutóbbi, márciusi inflációs jelentéséhez képest 0,1 százalékponttal 3,3 százalékra növelte a GDP-bővülésre vonatkozó várakozását, és stagnálásról 0,3 százalékra emelte az idei infláció várható mértékét júniusi Inflációs jelentésében.

Az MNB 2016-ra a korábban vártnál 0,2 százalékponttal alacsonyabb, 2,4 százalékos inflációval, és 2,5 százalékos gazdasági növekedéssel számolt, utóbbin nem változtatott a jegybank márciusi inflációs jelentéshez képest. A részletes adatokat a jegybank csütörtökön fogja közölni.

Mivel az inflációs várakozások enyhén lefelé módosultak, ezért a jegybank úgy látja, van tere a további monetáris enyhítésnek

- ami lehet, hogy több piaci szereplőt is meglephetett, hisz egyre több elemzői kommentár szerint a jegybank felfüggesztheti vagy akár be is fejezheti a kamatcsökkentési ciklust. Így a befektetőek most a jövőbeli kamatpálya alakulásával kapcsolatos kommentárokra fognak koncentrálni.