A nyugdíjról a szegénység jut eszünkbe

szomorú zenék, A világ legszomorúbb zenéi, szomorú arc
Vágólapra másolva!
Aggódik a magyarok többsége, hogy nem lesz tisztességes nyugdíja és hogy élete végéig dolgozhat. Megtakarítani viszont vagy nem tud, vagy nem akar. 
Vágólapra másolva!

A magyarok 70 százaléka aggódik a nyugdíjas évei miatt. A többség úgy gondolja, nem tud magának kényelmes életet biztosítani idős korára, jelentős részük szerint problémát jelent majd az egészségügyi kiadások megfizetése, viszont jó hír, hogy évről évre nő a megtakarítani szándékozók tábora– derül ki az Aegon friss nyugdíjfelkészültségi-kutatásából.

15-ből a 14. helyen vagyunk

Negyedik éve folyamatosan javul Magyarország nyugdíjfelkészültséget tükröző ARRI pontszáma,

Az online felmérésben Hollandia, Németország, Egyesült Királyság, Franciaország, Spanyolország, Lengyelország, Magyarország, Amerikai Egyesült Államok, Kanada, Kína, Japán, India, Brazília, Törökország, Ausztrália lakosait kérdezték.

A nyugdíjas évek miatt aggódunk Forrás: AFP/Scanpix/Johan Strindberg

Összesen 16 ezer ember véleményére voltak kíváncsiak, általában országonként 1000 főt kérdeztek meg, amelyből 900 munkavállaló és 100 nyugdíjas.

Egyre borúlátóbbak vagyunk

A magyar lakosság 77 százaléka úgy véli, a mai fiatalok sokkal rosszabb helyzetben lesznek idős korukban a mostani nyugdíjasoknál. Ez a nézet a 18-24 év közöttiek esetében 72 százalék, a 45-54 közöttieknek viszont már 82 százaléka gondolkodik így.

Azért vannak terveink a nyugdíjas évekre Fotó: Kádár Adrián

A kutatás szerint aggodalomra ad okot, hogy a magyarok a harmincas éveik végére, a negyvenes éveik elejére alakítják csak ki a megfelelő megtakarítási szokásokat. Ez túl késő ahhoz, hogy az általuk elvárt életszínvonalat biztosítani tudják maguknak időskorukra – írja az Aegon elemzése.

A megkérdezettek átlagosan az aktív jövedelmük 83 százalékát szeretnék megkapni nyugdíjként.


Ma az átlagnyugdíj Magyarországon 117 372 forint, a magyar luxusnyugdíj tavaly 870 000 forint volt. Az öregségi teljes nyugdíj legkisebb összege havi 28 500 forint.

A nemzetközi összehasonlításban a magyarok támaszkodnak leginkább a kötelező állami nyugdíjrendszerre. A megkérdezettek 55 százaléka bízik az állami nyugdíjban, a másik 54 százalék pedig alig érez személyes felelősséget az öngondoskodás iránt.

Tervek vannak, de nem teszünk félre

A magyar munkavállalók több mint 40 százalékának semmilyen terve sincs a nyugdíjas éveire, és pusztán 16 százalék érzi magát felkészültnek abban a tekintetben, hogy mennyit tesz félre nyugdíjcélra.

A magyarok idősebb korukban ugyanúgy szeretnének utazgatni, új hobbikat, szabadidős elfoglaltságokat találni, mint a korábbi idősebb generációk, vagy nyugat-európai társaik. Azonban a többség tisztában van azzal, hogy valószínűleg a nyugdíjkorhatár elérését követően is munkát kell vállalnia életszínvonala fenntartásához.

Nem tudjuk megítélni most, hogy mennyi lesz az állami nyugdíj 20 év múlva, mégsem takarékoskodunk Forrás: MTI/Krizsán Csaba

A munkavállalók csupán 35 százaléka nyilatkozott úgy, hogy a nyugdíjkorhatár elérésekor abbahagyja a munkát, több mint 50 százalékuk gondolja úgy, hogy folytatni fogja: több mint 22 százalék tervezi, hogy – ha másként, részmunkaidőben is, de –szinte élete végéig dolgozni fog.

A magyarok közel felének a nyugdíjas évekről a „bizonytalanság” szó jut az eszébe, míg 34 százalékuknak a szegénység.

A megtakarítók indexe akkor javulhat jelentősen, ha – akár kormányzati támogatással –a megtakarítani vágyókból tényleges megtakarítók, illetve az alkalmi megtakarítókból rendszeres megtakarítók vállnak.

„Magyarországon az állam részéről már történtek olyan intézkedések, melyek segítik az embereket a nyugdíjra való felkészültségben” – mondta el Horváth Gyula, az Aegon Magyarország vezérigazgató-helyettese. „Ilyen például a nyugdíjbiztosítás után járó 20 százalékos adójóváírás is, melynek eredményeképpen ezek a termékek egyre népszerűbbek.”

A munkavállalóknak alig több, mint az egytizede biztos abban, hogy kényelmes életet tud majd magának biztosítani nyugdíjas korában. Mindezek ellenére a hazai munkavállalók kevesebb, mint egyharmada vagyis 31 százaléka takarékoskodik rendszeresen.