Idén döntés lehet a devizás autóhitelek forintosításáról

Vágólapra másolva!
Kedvezményes árfolyamon történhet a devizás autóhitelek forintosítása az ősz folyamán – jelezte a Portfolio.hu-nak adott interjújában Orbán Gábor, adó- és pénzügyekért felelős államtitkár. 
Vágólapra másolva!

A bankok és az ügyfelek számára egyaránt önkéntes, de központi jellegű forintosítást szeretne a kormány az autóhitelesek számára. A devizás autóhitelek forintosítása kapcsán számos tervezet látott napvilágot, ám a kedvezményes árfolyamról mindeddig nem esett szó. Amennyiben a CHF-alapú autóhiteleknél is a lakáshiteleknél tavaly novemberben alkalmazott, 256,5-es árfolyamon történne a törlesztés és a terhet kizárólag a pénzintézetek viselnék, az kb. 10-15 százalékos veszteséget jelentene a bankok szempontjából.

Az OTP vonatkozásában a Merkantil Bank az első negyedév végén 95,9 milliárd forint értékű devizás autóhitellel rendelkezett, tehát az intézkedés kb. 9-14 milliárd forint adózás előtti veszteséget okozna a bankcsoportnak. A potenciális kiadás mértéke főként a kedvezményes átváltási árfolyamtól függ, ezért becslésünket az újonnan érkező információkkal frissítjük majd - írja reggeli hírlevelében az Equilor.