A minimálbérről nem a kormány dönt, annak összegéről a munkáltatók és munkavállalók érdekegyeztető fórumán születik majd döntés várhatóan az év utolsó hónapjaiban – tette helyre Lázár János szavait a Miniszterelnökség.

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter szájából a Kormányinfón félreérthetően hangzott el a minimálbér mértékéről szóló információ, hiszen erről a kérdésről nem a kormány, hanem a munkavállalók és a munkaadók egyeztetései során születik döntés – közölte a Miniszterelnökség.

Kanyar Zoltán kőműves légkalapáccsal dolgozik a hőségben a villamossín felújításánForrás: MTI/Beliczay László

Ugyanakkor nem zárják ki, hogy 2016-ban akár 5,5 százalékos is lehet a minimálbér összegének növekedése, hiszen: a magyar gazdaság mutatói kiválóak, és a Magyar Nemzeti Bank legfrissebb inflációs jelentése is alátámaszthatja ezt. 

Innen indulhatunk 

A Magyar Szakszervezeti Szövetség készen áll a jövő évi bértárgyalások megkezdésére, de úgy véli, hogy a Lázár János által javasolt 5,5 százalékosminimálbér-emelés legfeljebb kiindulási alap lehet a tárgyalásokon,  ennél a szakszervezet magasabb,  9 százalékos emelést szeretne elérni. 
Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke azt javasolja, 2016-ban 9 százalékkal emelkedjen a minimálbér, amelynek összege így   114 450 forint lenne.

Az elnök olyan béremelést szeretne, amely a munkáltatóknak sem jelent jelentős többletterhet, mivel tisztában vannak azzal, hogy az munkahelyek megszűnésével járhat. Úgy vélik azonban, hogy a belső fogyasztás élénkítése érdekében szükség van egy 9 százalékos emelésre.

Ez még korai

Elhamarkodottnak tartja a jövő évi minimálbér emelésének várható, 5,5 százalékos mértékéről szóló bejelentést Dávid Ferenc, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége főtitkára.

Gaskó István, Rolek Ferenc, Dávid Ferenc és Demján SándorFotó: Tuba Zoltán [origo]

A VOSZ főtitkára szerint a bértárgyalásokat a szakszervezetekkel, illetve a kormányzat munkaügyi szakembereivel szokták lefolytatni, és nem a Miniszterelnökséget vezető miniszterrel. 

Dávid Ferenc nem tartja szerencsésnek, hogy egy alkufolyamatban, amely még meg sem indult, bemondják a végeredményt.  A munkabéreket az üzleti szférában a vállalkozók fizetik meg, ebben a szférában a kormány nem munkaadó. 

Ha elfogadott jövő évi adótörvény és elfogadott költségvetés van, akkor sem a kormány, hanem a munkaadók és a versenyszféra szakszervezeteinek jogosítványa a minimálbérről való megállapodás Dávid Ferenc szerint. Az 5,5 százalékos mérték idő előtti és megfontolatlan bemondása rontja a tárgyalók pozícióját, szűkíti a felek mozgásterét. 

A VOSZ főtitkára kiemelte: a minimálbérről általában novemberben vagy decemberben szoktak megállapodni. Év végéig változhatnak a gazdasági feltételek, akkor jobban látni a lehetőségeket, ezért túl korainak tartana egy esetleges nyári tárgyalást.