Hétfőn zárva lesznek a görögországi bankok

People stand in a queue to use ATM machines to withdraw cash at a bank in Athens on June 27, 2015. Greece will hold a referendum on July 5 on the outcome of negotiations with its international creditors taking place in Brussels on June 27, Prime Minister
People stand in a queue to use ATM machines to withdraw cash at a bank in Athens on June 27, 2015. Greece will hold a referendum on July 5 on the outcome of negotiations with its international creditors taking place in Brussels on June 27, Prime Minister Alexis Tsipras announced. AFP PHOTO/ ARIS MESSINIS
Vágólapra másolva!
A turisták figyelmét felhívják arra, hogy tartsanak maguknál minél több készpénzt, hiszen nem lehet tudni, meddig lehet bankkártyával fizetni – közölte az Origo tudósítója Krétáról. A szigeten bizonytalanok a helyiek, ugyanakkor nem pánikolnak. Közben bejelentették azt is, hogy hétfőn zárva maradnak a görög bankok. 
Vágólapra másolva!

Érezhető a feszültség a helyiek körében, ugyanakkor pánikhangulat egyelőre nincs – közölte az Origo tudósítója Krétáról, egy a legnagyobb városhoz, Iráklióhoz közeli településről. Azt mondta, elsősorban arra hívták fel a figyelmét, hogy legyen nála minél több pénz, hiszen nem tudni, meddig lehet még bankkártyával fizetni.

„Egy baseballsapkát akartam venni, majd amikor elővettem a kártyámat, az eladó többször megkérdezte, biztos-e, hogy nem tudok készpénzzel fizetni.”

– idézte fel az esetet az Origo tudósítója.

A görög szigeteken, ahol a turizmusból élnek az emberek, kevésbé aggódnak a kialakult helyzet miatt Forrás: Puskás Zoltán

A helyiek tudósítónknak azt mondták, hogy elegendő készpénzt vettek magukhoz a napokban. Azt is elárulták, nem tudják ugyan, mit hoz a jövő, és valóban van bennük félelem, de bíznak a helyzet mielőbbi megoldásában.

Bezárnak a görög bankok

A görög Piraeus Bank vezérigazgatója vasárnap, az athéni pénzügyi stabilitási tanács ülése után közölte, hogy hétfőn zárva maradnak a görög bankok. A Reuters hírügynökség görög pénzügyi forrásokból úgy értesült, hogy az athéni tőzsde ugyancsak zárva tart hétfőn.

Lakat kerül a görög bankok ajtajára Forrás: AFP/Aris Messinis

Később a zárva tartásról szóló híreket a miniszterelnök is megerősítette.

Zárva maradnak a görög bankok, és tőkekorlátozásokat vezetnek be

– jelentette be Alekszisz Ciprasz vasárnap este a görög pénzügyi stabilitási tanács ülését követően.

Alekszisz Ciprasz is bejelentette, hogy zárva lesznek a bankok Forrás: MTI/EPA/Oresztisz Panajotu

Mint fogalmazott, „a görög kormány által tett, a pénzügyi mentőprogram rövid meghosszabbítására vonatkozó kérés elutasítása európai mércével mérve váratlan lépés volt, megkérdőjelezte egy szuverén nép jogát a döntéshez” – mondta Ciprasz a görög néphez intézett televíziós beszédében.

„Ez a lépés arra indította az Európai Központi Bankot, hogy korlátozza a görög bankok számára elérhető likviditás összegét, és arra kényszerítette a görög jegybankot, hogy banki szünnapra és a pénzfelvételek korlátozására tegyen javaslatot” – indokolta a döntést a kormányfő.

Könnyen lehet, hogy Görögország távozik az eurózónából Forrás: AFP/Aris Messinis

Ugyanakkor azt hangoztatta, hogy

az állampolgárok bankbetétei teljes mértékben garantálva vannak.

Ciprasz nem tért ki arra, hogy meddig maradnak zárva a görögországi bankok, és nem közölt részleteket a tőkekorlátozásokról sem.

Úgy tűnt, nem adnak pénzt

Mint arról korábban beszámoltunk, az Európai Központi Bank igazgatótanácsa vasárnap úgy döntött, hogy pénteki szinten tartja a sürgősségi likviditási támogatásból igénybe vehető források keretösszegét a görög bankok számára. A döntés előtt a BBC arról írt, hogy az Európai Központi Bank várhatóan úgy dönt, hogy abbahagyja a görög bankok likviditásának finanszírozását.

Mint az Origo is beszámolt róla, június 30-án jár le a görög pénzügyi mentőprogram hatálya, és az eurócsoport elutasította a határidő meghosszabbítását.