A bejelentett görögországi tőkekorlátozásokat az Európai Bizottság elemezte, és az intézkedéseket indokoltnak tartja – közölte Jonathan Hill, az Európai Bizottság pénzügyi stabilitásért felelős tagja.

A vizsgálatra azért volt szükség, mert a tőke szabad mozgása normális körülmények között nem korlátozható, ezt az uniós jog tiltja – mondta a biztos. A bizottság viszont úgy ítéli meg, hogy a pénzügyi és bankrendszer stabilitásának megőrzése olyan közérdek, ami indokolttá teszi a tőkekorlátozások átmeneti bevezetését. 

Az országnak az elsődleges és azonnal kihívást a pénzügyi rendszer stabilitásának megőrzése jelenti” 

– írja közleményében az uniós biztos. 

Arányos intézkedések

Megítélése szerint a bevezetett intézkedések szükségesnek és arányosnak tűnnek, de hozzátette, hogy a görög gazdaság, az euróövezet és az Európai Unió egységes piacának érdekében a lehető leghamarabb vissza kell állítani a tőke szabad áramlását. 

Az EU szerint az intézkedések szükségszerűekForrás: AFP/Daniel Roland

Ahogyan arról az Origo beszámolt, Görögország a rendkívüli helyzetre való tekintettel határozott úgy, hogy az ország bankjai július 6-ig zárva maradnak, külföldre nem lehet pénzt utalni, görögországi bankkártyáról pedig legfeljebb naponta 60 eurót lehet felvenni. A külföldi bankkártyákra a korlátozás nem vonatkozik, azokkal tetszőleges mennyiségű készpénzt lehet felvenni, feltéve, hogy van elég euró a bankautomatában.