Egy hétre bezártak a görögországi bankok

SZEMÉLY SZIMBÓLUM tüntető zászló Athén, 2015. február 17.
Tüntetők görög zászlókat lengetnek a Syntagma téren, az athéni parlament épülete előtt 2015. február 16-án. Ezen a napon Jánisz Varufakisz görög pénzügyminiszter Görögország gazdasági helyzetéről t
Athén, 2015. február 17. Tüntetők görög zászlókat lengetnek a Syntagma téren, az athéni parlament épülete előtt 2015. február 16-án. Ezen a napon Jánisz Varufakisz görög pénzügyminiszter Görögország gazdasági helyzetéről tárgyal az euróövezet pénzügyminisztereit tömörítő Eurócsoport brüsszeli tanácskozásán. (MTI/EPA/Szimela Pancarci)
Vágólapra másolva!
Egy hétig, július 6-ig zárva maradnak a görög bankok - derült ki a hétfő hajnalra Athénban megjelentett hivatalos kormányközlönyből.
Vágólapra másolva!

A Prokopisz Pavlopulosz államfő és Alekszisz Ciprasz aláírásával jegyzett dokumentumban

a helyzet rendkívüliségével magyarázták a lépést,

amit a görög pénzügyi rendszer és az ország gazdaságának védelme tesz szükségessé, mert az Eurócsoport június 27-i döntése nyomán korlátozták a görög bankok számára elérhető likviditás összegét.

Limitálták a felvehető összeget

Arra az időre, amíg zárva tartanak, a bankok azonban nem számítanak fel hitelkamatot.

Megtiltották a pénzutalást külföldre Forrás: MTI/EPA/Szimela Pancarci

A görög pénzügyminisztérium intézkedése nyomán 60 euróban limitálták azt az összeget, amit helyi kibocsátású bankkártyával naponta felvehetnek a pénzjegykiadó automatákból.

Megtiltottak egyben minden pénzátutalást külföldre.

A különböző termékekért és szolgáltatásokért a Görögországban kibocsátott kártyákkal lehet fizetni, de csak az ország területén. Külföldi bankkártyákra külön rendelkezést ad majd ki a görög pénzügyminisztérium.

Vasárnap az Origo tudósítója Krétáról úgy számolt be, hogy minden turistának felhívják a figyelmét arra, hogy tartasnak maguknál minél több készpénzt, hiszen nem lehet tudni, meddig lehet bankkártyával fizetni. Cikkünket itt olvashatja.